avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune S.O.S.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune S.O.S.

Acum 29 ani cind m-am maritat soacra ne-a promis casa , curtea si gradina mie si sotului meu. Anul trecut am vrut sa rezolvam hartiile legal sa ne punem casa pe nume. Deoarece pe avere in 1996 sa facut titlu de proprietate a trebuit prima data sa intabulam pe soacra. Pentru ca avea 85 de ani, ne-am gindit sa facem si pina atunci un testament.

Intre timp soacra a murit, si noi ne-am prezentat la succesiune., cu extrasul de carte funciara(care intre timp s-a facut) si cu testamentul in care , mie si sotului meu ne lasa soacra casa curtea si gradina in proportie de 50-50 %. Ea mai are un fiu , care locuieste in alt judet, departe de casa.

In extras apare casa, curtea si gradina toate pe numele soacrei, cota parte 1/1. Mare mi-a fost mirarea cind notarul ne.a spus ca prima data se face succesiunea dupa socru. ca impreuna au construit casa. Asta si inteleg. Dar dupa acea sa facut si succesiunea dupa soacra, unde eu figurez cu 3/8 parti, sotul cu 3/8 parti si cumnatul cu 2/8 parti. Cind am intrebat de notar cum vine asta , mi-a raspuns ca o sa vad cind voi primi noul extras de carte funciara.

Astazi ne-a trimis noul extras, unde dupa soacra sotul mosteneste 15/64 parte, eu 15/64 patre si culmea si cumnatul 10/ 64 parte.

Intrebare: Daca noi am avut testament numai pe numele nostru, ca asa a vrut soacra sa ne lese noua casa, din partea ei de ce mosteneste si cumnatul? Nu trebuia sa -si dobindeasca dreptul la mostenire prin tribunal?

Sau daca e legal sa mosteneasca si el, cum se poate ca eu mostenesc 15/64 cat si sotul , pe baza testamentului, si sotul in calitate de fiu nu mosteneste nimic ?

Va rog sa ma ajute cineva, ca mie nu mi se pare corect , ca am cheltuit peste 4000 de lei sa aflu ca cumnatul duce 22/64 parte din casa, fata de sotul cara primeste 27/64. Culmea ca si din gradina si curte mosteneste 2/8 parte. De ce se fac testamente daca oamenii pot fii pacaliti in asa hal!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:14, 4 August 2014
1. Fratele soțului moștenește împreună cu fratele lui partea ce-i revine din moștenirea lăsată de tatăl lor.
2. Din partea moștenită din partea mamei lor, chiar dacă prin testament aceasta a lăsat averea doar unuia dintre copii și soției acestuia, celălalt fiu are dreptul la rezerva succesorală, care nu poate fi lăsată prin testament alcuiva.

Nu-mi dau seama dacă sunt calculate bine cotele deoarece nu sunt date toate datele, dar în mod sigur fratele soțului are drept de moștenire.

Vorbiți cu un avocat și încercați să vă înțelegeți cu fratele soțului să-i plătiți cota pe care a moștenit-o dacă vreți să vă rămână toată moștenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, testament elisabeta propszt elisabeta propszt Soacra a murit anul acesta in februarie. Socru a murit in 1993. In anul 1996 s-a facut titlurile de proprietate. Pentru ca nu s-a facut succesiunea, dupa ... (vezi toată discuția)
Eroare, sau nu, a notarului public elisabeta propszt elisabeta propszt Acum un an mi-a murit soacra, lasand un testament in favoarea mea si a sotului. actele de intabulare au fost facute pe soacra 1/1 parte. Socrul a murit in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! situatia sta in felul urmator. socru decedat, are ... vladcarmen_77 vladcarmen_77 Buna ziua! Situatia sta in felul urmator. Socru decedat, are doi copii, sotul meu si fratele. Succesiunea se face dupa el, soacra jumate din apartament si 2/8, ... (vezi toată discuția)