avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa parinteasca. Sora mea vrea sa se mute cu forta!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa parinteasca. Sora mea vrea sa se mute cu forta!

Buna ziua! Ma confrunt cu o situatie complicata. Avem impreuna cu sora mea casa parinteasca, care momentan este goala, ambele parinti sunt decedati. Nu am facut inca succesiunea, suntem mostenitori cu drepturi egale. Sora mea are casa ei, eu stau la chirie in alta localitate, dora domiciliul este trecut in CI adresa de la casa parintesca. Sora mea vrea sa se mute in casa parintesaca cu orice pret, fara voia mea, cu forta. Cum pot inpiedica aceasta mutare? In cazul in care se muta cu forta ce pot face?
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 23:06, 10 August 2014
nimic nu puteti face. are dreptul sa locuiasca si dumneaei asa cum aveti si dvs dreptul , ca doar detineti bunul in coproprietate.
Ultima modificare: Marți, 5 August 2014
Marian Bucur, Avocat
Sora dumneavoastra a acceptat expres succesiunea ?

A facut acte de acceptare tacita, prin care a lasat sa se intrevada vointa de a succede ( spre exemplu, a locuit efectiv in imobil ?



Trebuie dezbatuta succesiunea si partajata casa parinteasca.

( aceasta putand fi atribuita dumneavoastra ).


Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).




Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.



In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .





Succes.


Ultima modificare: Marți, 5 August 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Trebuie sa faceti succesiunea. Daca nu gasiti o modalitate de intelegere amiabila,trebuie sa faceti un partaj judiciar, tinand cont de faptul ca atat dvs.,cat si sora dvs., aveti drepturi la mostenire, respectiv la casa parinteasca.

Art. 983 - NCPC - Partajul judiciar

(1) Dacă părțile nu ajung la o înțelegere sau nu încheie o tranzacție potrivit celor arătate la art. 982, instanța va stabili bunurile supuse împărțelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecăruia și creanțele născute din starea de proprietate comună pe care coproprietarii le au unii față de alții. Dacă se împarte o moștenire, instanța va mai stabili datoriile transmise prin moștenire, datoriile și creanțele comoștenitorilor față de defunct, precum și sarcinile moștenirii.
(2) Instanța va face împărțeala în natură. În temeiul celor stabilite potrivit alin. (1), ea procedează la formarea loturilor și la atribuirea lor. În cazul în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se întregesc printr-o sumă în bani.
Sora mea nu a locuit in casa parinteasca de cand s-a maritat. Eu am locuit in casa parinteasca si am investit destul de mult deoarece am planuit ca vom stabili acolo cu sotia mea, am facut baia, canalizare, racordare la reteau de apa, am consilidat fundatia,am construit bazin de cantare a apei, am extins locuinta cu inca o camera care nu este inca finalizata. Conform actului de identitae eu si sotia mea locuim in casa parinteasca, doar faptic noi stam in chirie in alta localitate din cauza locului de munca.
Eu sunt dispus sa facem succesiunea, doar nu sunt de acord sa se mute inainte sa inpartim mostenirea, din cauza investitiilor facute.
Ea vrea sa se mute in casa parinteasca cu forta, din locuinta proprie in care locuieste de 16 ani de cand sa maritat, in timp ce eu stau in chirie, si singurul bun ce am este partea mea din mostenire, si ce am investit !!

Chiar nu am nici o modalitate s-o impiedic sa se mute?
Cum ar intra daca nu ii permiteti, ar strica yala ? Nu puteti face naveta o perioada sau e prea departe ?
Dezbateti succesiunea in instanta daca nu va intelegeti si cereti sa vi se atribuie imobilul dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral ada4dey ada4dey Buna seara, Am si eu o nelamurire: Avem o mostenire la tara care consta in casa cu teren totalizand 2000 m si teren agricol 6000 m.Parintii au decedat.Am ... (vezi toată discuția)
Mosteniri socela socela parintii mei sunt decedati tata in anul 2000 si mama in anul 2012 in urma cu 5 ani eu am locuit impreuna cu ea dar dupa citva dicutii aprinse am fost nevoita ... (vezi toată discuția)
Mama, eu și sora mai mare. Tatăl meu a murit în urma cu 25 ani dar nu am făcut taxa de succesiune.In casa părintească a rămas mama. După ceva timp mama a găsit o persoana și a ... (vezi toată discuția)