avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama, eu și sora mai mare.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama, eu și sora mai mare.

Tatăl meu a murit în urma cu 25 ani dar nu am făcut taxa de succesiune.In casa părintească a rămas mama. După ceva timp mama a găsit o persoana și a locuit cu acel bărbat în alta casa și localitate trăind în concubinaj. Am uitat sa spun ca noi suntem doua surori căsătorite la casele noastre. Plecind mama din casa părintească se muta sora mea în casa cu sotul și cei doi copii fără sa ne anunțe ca se vor instala în casa părintească. Mama se îmbolnăvește foarte rău și acel bărbat o lasă în spital fără sa o mai intereseze de ea. Spitalul cauta rudele iar sora nu vrea sa știe de mama nici acasă nu o lasă să meargă. Nu a făcut îmbunătățiri la casa doar varui,ceva reparații la acoperiș un gard ceva uzual. Pe mama o îngrijesc eu. Am deschis taxa de succesiune la judecătorie pt.ca sora se crede deja stapina pe casa și nu ne da voie sa întra în curte. Întrebarea mea este după taxa putem cere ca sora sa părăsească imobilul?Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 15:00, 23 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand, in fata notarului public, daca exista un acord intre comostenitori.

Procedura este transata de catre instanta de judecata, daca survin divergente intre coerezi.

Trebuie solicitat si partajul.

Instanta de judecata poate dispune cui atribuie imobilul, in sarcina celui care va avea proprietatea exclusiva existand o obligatie de despagubire, printr-o sulta.


Odata ce este determinata cota-parte a mamei dvs, aceasta decide cui o instraineaza.

Concubinajul nu da nastere acelorasi drepturi ca si mariajul .

Prin urmare, concubinul nu va avea niciun drept in ce priveste imobilul, indiferent de durata relatiei de concubinaj.


Mama dumneavoastra, in proces, poate specifica faptul ca este de acord cu atribuirea imobulului catre dumneavoastra, fara a plati dvs o sulta, catre dansa.

Sora dvs.poate fi despagubita, conform cotei-parti din dreptul de proprietate.




1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Daca prin cererea introductiva (de chemare in judecata a surorii) ati cerut si iesirea din indiviziune atunci solicitati ca bunul sa se atribuie in maerialitate mamei si dumneavoastra obligandu-va sa platiti sulta celeilalte surori sau solicitati partajarea in natura daca este posibila.
Daca nu ati cerut iesirea din indiviziune atunci nu o puteti evacua avand aceleasi drepturi ca si mama si ca si dumneavoastra.
Va mulțumesc pt răspuns. Pe data de 9 octombrie avem prima înfatisare pt taxa de succesiune. După stabilirea cotei eu și mama putem solicita plecarea surorii din casa pt a merge mama în casa ei?
Sora locuiește în casa de 15,16 ani în tot acest timp nu am deranjat-o doar mama mergea doua trei zile pe acasă apoi pleca. Dar faptul ca mama a fost lăsată în spital și nu ii permite sa stea în casa am fost obligata sa deschid taxa de succesiune. Ce cota sa ii revină dacă ea a folosit tot casa, curte, pamiint tot în acești ani? Va mulțumesc pt informații!
Specificati, va rog, daca aceasta casa a fost a ambilor parinti sau dobandita de mama prin mostenire de la parintii ei. Daca a fost a ambilor parinti, bun comun, deci, dupa dezbaterea succesiunii, mama, dvs. si sora aveti fiecare dreptul la o cota din jumatatea de casa apartinand tatalui; mama ramane cu jumatatea ei + aceasta cota. Daca a fost dobandita prin mostenire doar de catre mama (de la parintii ei), casa este in intregime a mamei si succesiunea dupa tata nu are importanta in acest caz. Restul sunt amanunte: cine o ingrijeste pe mama, concubinul si alte lcruri; amanunte care nu au relevanta in poveste, nu schimba cursul povestii.
In cazul in care casa a fost bun comun si se dezbate succesiunea, ori se mosteneste jumatatea tatalui in cotele stabilite prin lege ori se face partaj, caz in care cel caruia ii revine casa va trebui sa plateasca sulte celorlalti (adica niste despagubiri echivalente cu valoarea cotelor cedate de catre ceilalti).
In cazul in care casa este a mamei, mama are dreptul sa faca fix ce doreste, inclusiv sa isi evacueze fiica ce ocupa abuziv locuinta.
Deocamdata atat va pot spune avand in vedere ca ati oferit putina informatie care sa fie de folos unei opinii legale corecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea dupa 16 ani adriela6 adriela6 Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea ... (vezi toată discuția)
Se dezbate succesiune după tată. mama și cele doua fete în ... Vali Dumitrescu Vali Dumitrescu Se dezbate succesiune după tată. Mama și cele doua fete în instanță deoarece fata cea mare nu dorește succesiunea sperind ca mama va muri se afla ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama ... Marius240564 Marius240564 Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama au impartit o casa ,fiecare a luat cate o camera,mama a cumparat de la unul dintre frati partea ... (vezi toată discuția)