avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajari peste 45 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajari peste 45 ani

Buna ziua,

As dori sa stiu cat este suma pe care o primeste un angajator pentru angajarea unei persoane de peste 45 ani ,absolvent de studii superioare.
Intreb intrucat acel 1,5 din 500 RON, am inteles ca ar fi doar pentru absolventi...care?de anul acesta?Ar fi destul de rar acest caz,ca la 50 ani sa fie proaspat absolvent..Si daca este asa ,de ce nu se utilizeaza termenii <,proaspat absolventi< ci doar absolventi?
Ce se intelege prin ''raport de serviciu ''in cazul angajarii celor aflati in cautarea unui loc de munca - se spune sa nu fi avut raport de munca sau de serviciu cu angajatorul in ultimii 2 ani.Un administrator ar putea sa se angajeze la unitatea administrata in acest caz?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:18, 5 August 2014
1. - Si o persoana peste 45 de ani poate fi absolvent recent al unei forme de invatamant.
- Absolvent esti oricand, si peste o suta de ani, dar la somaj este vorba de absolventii aflati in termenul de 12 luni de l absolvire.

2. Daca citeati mai cu atentie Legea 76/2002 ati fi inteles multe din nedumeririle pe care le aveti.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 80
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
...

Art. 83
(1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora, cel putin 18 luni de la data incheierii.
...
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singurã datã pentru fiecare formã de învãţãmânt, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

4. Prin "raport de munca sau de serviciu" se intelege orice act civil prin care o persoana desfasoara o activitate pentru un angajator si pentru care primeste o retributie (de ex: un contract individual de munca, un contract de colaborare etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat primeste o firma pentru angajarea unui absolvent de studii superioare ? mmem mmem Buna ziua, Am cateva nelamuriri, de fapt nu stiu unde sa caut, in ce lege. Stiu ca acum 1-2 ani firmele care angajau un absolvent de studii superioare ... (vezi toată discuția)
Demisie dupa absolvire academia de politie frf2014 frf2014 Buna seara, Urmeaza sa termin cursurile AdP in cateva saptamani si sunt interesat de urmatoarele aspecte: 1. In cazul demisiei din cadrul AdP imediat ... (vezi toată discuția)
Angajare absolventa! camelia21 camelia21 Buna seara! Va-s ruga sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi!In vara termin o facultate!Pot sa ma angajez la o firma cu un cim partial de 2 ore intr un ... (vezi toată discuția)