avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Termen prescriptie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Termen prescriptie

As dori sa stiu care este termenul de prescriere a unei creante aflata in plata (adica partial compensata luna de luna si recunoscuta anual).
Mai concret, o unitate ne datoreaza o suma de bani din 2008. Din 2010 avem un contract de inchiriere si sumele de chirie si utilitati sunt compensate in contul datoriei.
Se poate vorbi in acest caz de termen de prescriere, atata timp cat noi am inteles tacit (fara vreun document semnat) sa facem aceste compensari? Precizez ca anual datoria a fost recunoscuta.
Care ar fi elementul din care noi ar fi trebuit sa aflam termenul de prescriere?
Multumesc.
trebuie sa treaca 3 ani de la ultima manifestare a recunoasterii datoriei
Multumesc, dar...noi compensam lunar, iar datoria (atat cat mai ramane la sf. de an) este recunoscuta an de an..Deci?
Deci de cand incep cei trei ani? De cand a luat nastere creanta sau de cand intelegem de la debitor ca nu mai plateste (nefiind cazul deocamdata..)?
Precizez ca stiind situatia debitorului, ne multumim cu aceasta compensare (care e mai mult decat nimic..)
Multumesc din nou..
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2014
gi-jane2, moderator
se calculeaza de la data recunoasterii, nu de la data initiala
daca el accepta compensare e clar ca recunoaste ca are o datorie, deci nu poate fi vb de prescriptie. Termenul de prescriptie e intrerupt cu fiecare plata de la care incepe sa curga un alt termen de 3 ani. Cand incetati acest aranjament, va trebui actionat in instanta in termen de max 3 ani.
multumesc mult,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere creante fiscale Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, Cum este cu termenul de prescriptie a creantelor fiscale? Daca am solicitat compensare dintr-o suma achitata in plus, dar nu s-a compensat in ... (vezi toată discuția)
Prescriere amenzi mot-dia mot-dia O amenda din februarie 2003 este prescrisa, daca totusi a avut o somatie in septembrie 2008? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Prescripþie executare silitã ccristy ccristy E prescrisă executarea silită dacă: - titlul executor e mai vechi de trei ani - cererea de executare silită aprobată de instanţă datează din urmă cu ... (vezi toată discuția)