avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general munca la negru
Discuție deschisă în Contabilitate în general

munca la negru

am citit multe probleme cu privire la munca la negru.... ce credeti ca ar trebui sa facem pentru a evita acest aspect si evaziunile intalnite in acest scop?...
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 05:37, 20 Mai 2009
Frumoase vorbe, dragi colegi, si pline de adevar.Dar ce ma fac, ca eu ca om, traiesc maximum 70 de ani in bune conditiuni?!Am eu oare timpul necesar sa actionez cumva?!Nu, pentru ca trebuie sa ma gandesc, de exemplu, la ce voi manca maine, cu ce ma voi imbraca, de unde iau bani sa platesc taxele si multe altele si din pacate, ziua nu are decat 24 de ore in care, trebuie sa mai si dorm...Nu chemarea la mobilizare generala este cheia.Cu totii am vazut unde a dus "Hei rupismul".Fiecare dintre noi trebuie sa faca ceva, cat de putin si de la fiecare va veni in final, schimbarea.Statele dezvoltate se bazeaza pe individ si individualism, pe proprietate personala si pe constiinta propriei tale valori.mai direct spus, fiecare isi vede de persoana lui.Si persoana lui trebuie sa fie corecta chiar daca in jurul sau vede o mare de netrebnicii.
Oleu! Ce subiect complex...; o problema fara rezolvare, cred – se practica de cand lumea si se va practica in toate statele lumii, in mai mare sau in mai mica masura... Defavorizatul principal e ”angajatul”.
O multime de oameni muncesc la negru si pt faptul ca nu li se pot incheia contracte de munca deoarece nu au acte... Inspectorii de munca nu vor sa auda ”asemenea scuze”, chiar daca multi angajatori au incheiat cu aceste persoane contracte civile si vireaza la stat impozitul pe venit si cotizatia pt sanatate aferenta angajatului (cum ar figura acest om in statul de salarii). Intram astfel in cerc vicios: vreau sa respect legea, dar as vrea sa ii dau de lucru si unui om care... nu are acte. Sunt multi in aceasta situatie, din motive diverse: nu au avut certificat de nastere (neglijenta parintilor la momentul respectiv), domiciliul nu mai e cel din cartea de identitate si nu are alt domiciliu iar actul are valabilitatea expirata... Da, e vorba de neglijente, ”neglijente” cauzate cel mai adesea de lipsa banilor. Omul nu are bani, nu isi poate face actele; nu are acte, nu poate lucra altfel decat la negru (daca e cineva dispus sa il accepte).

Am auzit cretinitati de genul ca trebuie sa inchei contract de munca persoanei pe care vreau sa o platesc pt a-mi taia lemnele (ceea ce i-ar lua o zi)! Cum sa scapam de munca la negru cand nimeni nu se deranjeaza sa ia in seama multitudinea de situatii ce pot aparea in practica?
Functionarii publici, in general, in functie de situatiile intalnite in teren ar trebui sa intocmeasca memorii care se trimit la guvern in vederea modificarilor anumitor dispozitii legale – pt ca legea sa acopere mai multe situatii. Si aceasta e una dintre obligatiile functionarului public. Nimeni – va garantez – nu stie sa dea o solutie pt cazul cand as vrea sa platesc – legal, prin firma – un muncitor care vine ocazional si... nu are acte. Mi se va spune ca trebuie sa aiba acte. Bine! Dar omul nu are, pt ca nu are casa, locuieste pe strada, nu isi poate face acte pt ca nu are domiciliu... Automat, dreptul la munca este ingradit.

Angajatorul, pt a vira sume mai mici catre stat, ofera angajtului salariul X in acte si diferenta pana la Y o plateste la negru... Daca poate plati aceste sume fara a le deconta prin firma e clar ca are venituri nedeclarate – ca doar nu da din salariul sau...
Angajatul accepta, pt ca altfel n-ar mai fi... angajat... Nu oricine isi poate permite sa refuze un loc de munca si, oricum, pt unul care refuza – incercand sa schimbe o mentalitate – sunt 20 care accepta (pt ca nu toti pot, sau isi permit, sa gandeasca pt generatiile ce vor veni).

Fiecare trebuie sa isi vada interesul – si va ajunge fiecare la aceasta concluzie in momentul in care vom trai capitalismul real, cand se va renunta la ajutorul social in atat de multe directii si se va incuraja initiativa personala, cand oamenii vor fi invatati sa pescuiasca si nu vor mai astepta sa primeasca pestele gata prins. Dar, un individ independent financiar nu ar mai putea fi controlat / santajat de stat si aceasta ar insemna ca reprezentantii guvernului care ofera ajutor social sufocand intreprinzatorii (si / sau viitori potentiali intreprinzatori) nu vor mai ramane la ciolan... De fapt, aceasta e o falsa impresie pe care o au guvernantii. Ati observat ca in RO toti cei care au vrut la putere au mizat pe clasele sociale defavorizate economic?! Ce ne spune aceasta? Ca sunt multi saraci si foarte saraci in RO. Dar, la un moment dat, ”mecanismul” se va bloca. Nimeni nu poate produce la infinit... stocuri... fara sa intre in faliment. Cred ca acest sistem se va bloca pe la inceputul toamnei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Micsorare salar vs. concediere gaby76 gaby76 Buna ziua va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. care este modalitatea legala ca firma sa imi micsoreze salariul cu >35%, ca e criza ? 2. daca nu accept, ... (vezi toată discuția)
Top 3 probleme de rezolvat de catre politicieni? Alin Popescu Alin Popescu Si ma gandesc la probleme care nu privesc interesul personal, interesul de partid ori alte interese de genul asta. Stiu ca e greu de definit, dar poate ar fi ... (vezi toată discuția)
Fapta penala? _Alin_ _Alin_ O familie a luat un tanar fara casa, fara nici un serviciu, fara nici un viitor. E ca in cazul oamenii strazii, numai ca tanarul acesta nu provine de pe ... (vezi toată discuția)