Buna ziua
va rog sa ma ajutati cu urmatoarele:
1. care este modalitatea legala ca firma sa imi micsoreze salariul cu >35%, ca e criza ?
2. daca nu accept, si cer sa imi desfaca CIM cu art.65 (sa pot beneficia de domaj), firma poate refuza ?
3. daca se "incoarda" sa imi desfaca CIM cu art.61 (sa imi arate ei mie!), care e procedura? trebuie "sa imi fabrice abateri repetate", etc, sau pot, pe loc, sa "constate" ca nu mi-am facut bine treaba cu ceva, si imi desfac cu art.61?
1. S-ar putea ca din motive obiective angajatorul sa nu mai poata asigura salariile angajatilor sai si atunci sa recurga la reducerea salariilor pe o perioada determinata de timp, pana la redresarea situatiei.
2. S-ar putea sa faca aceasta pentru a nu fi nevoit sa concedieze salariatii sau o parte din ei.
3. Oricum angajatorul trebuie sa vorbeasca cu salariatii, sa le explice despre ce e vorba si apoi sa faca acte aditionale la CIM, acte semnat de ambele parti.
4. Daca nu acceptati este posibil ca angajatorul sa procedeze la desfiintarea locului de munca si sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii. In acest caz puteti beneficia de indemnizatie de somaj. Dar s-ar putea sa nu vrea sa desfiinteze locul de munca, nu poate fi obligat sa faca asta.
5. Va poate concedia si cu art.61 din Codul muncii dar aceasta necesita o procedura mai greoaie pentru angajator si e putin probabil sa apeleze la ea.
6. Va recomand sa discutati amiabil cu angajatorul si sa-i spuneti ca nu va avantajeaza salariul propus de el si ca ati dori sa va cautati de lucru dar pana va gasiti ati prefera sa intrati in somaj. Poate intelege si va ajuta.
Problema e ca anjajatorul nu intelege, si nu doar ca nu ma va ajuta, ci va recurge la "litera i" (pesemne nu o auzit ca nu se mai cheama asa)...
Optiunea mea de a nu accepta micsorarea cu 40% a salariului, este legata bineinteles de gradul max de indatorare la banca ... nu pot figura la banca cu salariul "nou", ratele lunare la credite atingand deja pragul maxim de indatorare (de cand cu picajul euro). In cazul somajului, am inteles ca banca accepta "perioade de gratie", deci as avea un respiro pana imi gasesc un job nou.
Pentru a va concedia disciplinar e cale lunga, necesita si timp si puteti contesta decizia la Tribunal cu sanse foarte mari de a castiga si nu stiu daca ii va conveni angajatorului.
Banca va poate da perioada de gratie dar la finalul ei veti plati toate ratele retante plus dobanzi, fiind o suma destul de mare de suportat.Nu va fi o solutie in avantaj dvs.Nu prea ne ajuta bancile in momentul de fata.
Poate reusiti sa prelungiti perioada de rambursare,daca nu cumva sunteti deja la maxim si astfel de va micsora rata.
Pentru a va concedia disciplinar e cale lunga, necesita si timp si puteti contesta decizia la Tribunal cu sanse foarte mari de a castiga si nu stiu daca ii va conveni angajatorului.
la concedierea cu art.61 exista preaviz? cat? se suprapune duratei de cercetare?