avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizari calitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizari calitate

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti daca urmatoarea situatie este legala.
Lucrez la o firma de tesut covoare. Uneori covoarele ies cu defecte (ex : margine stramba, covor mai scurt , covor mai lung,lipsa fir ,etc). Angajatorul a facut niste bareme de penalizari pentru aceste defecte (ex; margine stramba - 10 lei penalizare ). Serviciul CTC (control) face o lista la sfarsit de luna cu salariatii penalizati care dupa ce este aprobata de seful productiei se duce la salarizare si se retin angajatilor aceste sume. Nu stiu cat este de legal acest procedeu.
Acesti bani sunt inregistrati apoi ca venit al firmei.
Va rog sa ma ajutati.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:02, 17 Mai 2009

1. Daca angajatorul are un barem de penalizari pentru produse cu defecte de calitate nu este un lucru rau si nici ilegal.
2. Fiecare dintre noi trebuie sa raspundem pentru lucrarile si produsele pe care le facem.
3. Serviciul CTC are tocmai acest rol de a depista defectele de calitate si persoanele vinovate.
Chiar daca serviciul CTC are aceasta obligatie, potrivit dispozitiilor Codului Muncii , sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
In CCMN este stipulat faptul ca, sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
De acord cu freeelis.
Daca exista reglementari in ROI privind raspunderea pentru defectele produse, este ok.
Incalcarea acestor reglementari insa poate da nastere doar la aplicarea sanctiunilor disciplinare reglementate de lege, sanctiune care se pot da legal cu respectarea procedurii de cerecetare disciplinara prealabila.

Sanctiunile posibile sunt (Codul muncii):

Art. 264. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

In cazul producerii unor pagube. orice retinere salariala nu se poate face decat in conditiile existentei unei hotarari judecatoresti in acest sens, conform:

Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

De aceea zic eu ca angajatorul acela nu procedeaza deloc legal.
De ce nu poate fi considerata si o masura de protectie?..... Nu trebuie sa fim respunsabili pentru greselile noastre?
Nici eu nu conider ilegal acest procedeu.Am mai intalnit , iar daca au un serviciul CTC il au pentru a depista defectele de calitate si persoanele vinovate.
da, da aceea au CTC, de acord, dar pe baza datelor de la CTC pot da sanctiuni, nu pot pur si simplu sa retina bani din salariu.
Sau daca au sistem de normare, pot sa aplice un coefecient de nerespecatre a normei si sa ia in calcul la plata salariului o norma mai mica realizata de omul in cauza, ceea ce e altceva decat retinerea efectiva din salariu a unei sume.

Alte discuții în legătură

Retinere din salariu MMCAM MMCAM Problema in care doresc o lamurire este urmatoarea: o firma a dat spre executare o comanda unor laboratoare care au facut niste greseli ce au compromis unele ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Lucrez intr-o fabrica si directorul doreste sa retina din salarul angajatilor, ustensile pe care le-au deteriorat sau care au disparut. Imi ... (vezi toată discuția)
Penalizare fara nimic scris legal pisi36 pisi36 Se poate penaliza un angajat disciplinar oprindui bani din salariu fara nimic scris legal \'\'doar un mail ca ai fost penalizat\\"#-o:\\" > (vezi toată discuția)