avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie 2014, contract care se incheie in 31.08.2015. Eu in august voi intra in concediu medical. Mai am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului daca eu de la 1 sept.2015 nu voi mai munci nicaieri cu carte de munca ce voi fi in concediu prenatal?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:18, 7 Iulie 2015
1. Daca veti naste in octombrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt noiembrie 2015 - octombrie 2015.

2. In aceste 12 luni intra lunile in care ati beneficiat de salariu precum si lunile de eventuale concedii medicale precum si concediul de sarcina.

3. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit. i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in acre va aflati la acea data.

4. La data de 31.08.2015 dvs. veti fi in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

5. Dupa incetarea CIM aveti doua posibilitati:

A) - Sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate) daca in cele 24 de luni anterioare ati avut 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

B) - Sa depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal iadionut iadionut Daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca beneficiez de concediu de maternitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului Catalina-voicu11 Catalina-voicu11 Buna ziua. Lucrez cu contract de munca din septembrie 2014, iar in luna august 2015 angajatorul urmeaza sa imi inceteze contractul (doar o luna) . Pentru a ... (vezi toată discuția)