avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul punctajului la pensie pentru grupele I si II ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul punctajului la pensie pentru grupele I si II de munca

Ma poate lamuri cineva cum se calculeaza plata pensiei pentru grupele de munca 1 si 2 ? Peste tot se mentioneaza doar reducerea varstei de pensionare pentru grupele de munca 1 si 2. Sa inteleg ca nu se platesc grupele de munca?#-o
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2014
iulianw, utilizator
Cel mai recent răspuns: II_Maria , utilizator 20:57, 12 August 2014
1. Faptul ca se reduce varsta standard de pensionare pentru perioadele lucrate in grupe superioare de munca este un mare avantaj (se iese la pensie mai repede).

2. De asemenea se adauga la stagiu de cotizare cate 6 luni la an pentru gr.I si 3 luni la an pentru gr. a II-a ceea ce poate duce la realizarea stagiui compet de cotizare (sau mai mult) si permite atat reducerea varstei standard de pensionare cat si solicitarea pensiei anticipate sau anticipate partiale.

3. De asemenea se beneficiaza de o crestere a punctajului anual realizate in perioadele in care a lucrat in grupe superioare de munca, dupa cum urmeaza:
a) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca;
b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca.

4. Cititi Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pe:
[ link extern ]
Se aplica:

Legea 263/2010

ART. 100
Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
În afara celor de mai sus, trebuie să aveți în vedere că, pentru gr. II, spre exemplu, pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare numai cei care au lucrat cel puțin 6 ani împliniți în această grupă.
Pentru Gr. I ca și pentru Gr. II, în legea specificată mai sus și în normele de aplicare a ei, sunt prevăzute reduceri pe intervale de vechime.
În plus, este important să știți ce procent din timpul de lucru a fost încadrat în grupa respectivă. 100/%, 50% ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie pentru limita de varsta BiancaTudose BiancaTudose Cu cat se majoreaza pensia pentru limita de varsta in conditiile iesirii la pensie cu reducerea stagiului de cotizare pt gr a II-a de munca? Daca se poate ... (vezi toată discuția)
Majorare punctaj grupa i nedumeritus nedumeritus Daca beneficiez de reducerea varstei de pensionare conform L 380/2014, beneficiez si de majorarea punctajului pe perioada lucrata in grupa I ? M-ar interesa ... (vezi toată discuția)
Majorarea punctajelor lunare realizate in grupa i de munca rududoo rududoo Legea 263 ART. 100 Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei ... (vezi toată discuția)