avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Majorarea punctajelor lunare realizate in grupa I de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Majorarea punctajelor lunare realizate in grupa I de munca

Legea 263
ART. 100
Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;
.......................................................................................................................

Care este procedura corecta pentru calculul acestui punctaj cum se specifica mai sus??

Pentru aceasta va propun urmatorul exemplu:
X- beneficiaza de o adeverinta in care se specifica ca a lucrat in perioada 01.01.1980- 31.12.1980 beneficiind de gr I in procent de 50%.
Sa presupunem ca in acest an a cumulat 1,6 puncte.

Varianta 1.
Conform art. 100 acesta beneficiaza de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectiva adica:
0,5x1,6 = 0,8 puncte
(art. 100 nu spune ca majorarea se face corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste condiţii)
Varianta 2 - majorarea se face corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste condiţii,desi in art.100 nu se specifica, adica:
0,5x1,6x0,5 = 0,4 puncte.

Care este varianta corecta?? Si rog argumentati. Eu consider ca varianta 1.

Chestiunea referitoare la- timpul efectiv lucrat în aceste condiţii- este in art 39 din norme si se refera strict la reducerea varstei de pensionare .
(Art.39 (1) Reducerea vârstelor de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate prin lege în gr I si II de muncă se face corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste condiţii.)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:01, 22 Octombrie 2014
1. Varianta I este cea corecta deoarece punctajul s-a calculat tanand cont de veniturile obtinute indiferent de timpul efectiv lucrat.

2. Art. 39(1) din Norme nu are legatura cu art.100 din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie pentru limita de varsta BiancaTudose BiancaTudose Cu cat se majoreaza pensia pentru limita de varsta in conditiile iesirii la pensie cu reducerea stagiului de cotizare pt gr a II-a de munca? Daca se poate ... (vezi toată discuția)
Spor de grupă asha2112 asha2112 Bună ziua, as dori să știu dacă la 4 ani lucrați 100% în grupa a 2 a primesc ceva în plus la pensie. Vă mulțumesc. (vezi toată discuția)
Punctaj suplimentar fagaras1955 fagaras1955 Va rog sa ma informati daca la calcarea punctajului anual , pentru anii lucrati in grupa 1 si grupa speciala se acorda un spor de 50% . Cu multumiri (vezi toată discuția)