trope_doi a scris:
Cu ce contribui la discutia dv de week-end? Chiar m-am implicat... si v-am intrebat cum plasati propozitiile dv (daca e declaratie, atunci poate fi fals in declaratii nu rezulta logic in niciun fel daca nu e declaratie, atunci nu poate fi fals in declaratii) in patratul logic – dar nu mi-ati raspuns.
Domnule trope_doi, nu v-am raspuns pentru ca intrebarea dumneavoastra este absurda. Am incercat sa evit, elegant, sa va pun intr-o lumina nu foarte buna (spre deosebire de modul in care ma tratati dumneavoastra) - dar daca insistati, asta e.
"Patratul logic", domnule trope_doi, descrie relatii intre propozitii
categorice; rationamentul "daca e declaratie, atunci poate fi fals in declaratii; dar nu e declaratie; deci nu poate fi fals in declaratii" este un rationament deductiv cu propozitii
compuse (un rationament nevalid, cunoscut sub numele de "negarea antecedentului"). Un rationament nu poate fi plasat in patratul logic, la fel cum un hectolitru nu poate fi plasat in patratul logic. (Las la o parte faptul ca nu pareti a intelege diferenta - in logica - dintre propozitii categorice si propozitii compuse).
Toate aceste chestiuni sunt elementare, pot fi gasite in manualul de logica de clasa a noua. Intrebarea dumneavoastra dovedeste, din pacate, ca nu stapiniti chestiuni elementare de logica. Tocmai de aceea am evitat sa raspund la ea (motivul suplimentar fiind acela ca nu sunt obligat sa ofer meditatii la logica pe un forum a carui destinatie e evident alta - si anume, dezbaterea unor chestiuni juridice).
Cit priveste banuielile dumneavoastra privitoare la motivul pentru care am deschis aceasta discutie, va invit sa le pastrati pentru dumneavoastra. Simpla lor expunere nu e nici pe departe un argument in favoarea adevarului lor. De aceea, daca nu aveti argumente serioase ci doar banuieli, repet: pastrati-le pentru dumneavoastra. Nu e doar logic, ci si civilizat sa procedati astfel.