avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit?

Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( imprumuturi de cate 10.000euro fiecare .. fara ipoteca sau girant).. In 2005 si 2006.. toate bune si frumoase a platit pana prin 2008.. de atunci nu a mai platit si a intrat in biroul de recuperare ... la o firma "k" .. A semnat cu ei o conventie de plata.. si a inceput sa plateasca la ei .. pana sa decedeze.. Am gasit si o asigurare de viata.. la banca de unde a luat un credit.. Este posibila ca aceea asigurare sa nu mai fie valabila pt. k tata daca nu a mai platit rata sa nu fi platit asigurarea.. . Cei de la firma de asigurari se pot folosi de asigurare.. Oare au cumparat creanta cu tot cu asigurare..?
Acum.. intrebarea mea este eu inca nu am anuntat k tatal meu a decedeat.. Oare ma vor cauta .? Exista vreo posibilitate sa imi puna sechestru pe casa tatalui meu...?
Didi27 a scris:
Acum.. intrebarea mea este eu inca nu am anuntat k tatal meu a decedeat.. Oare ma vor cauta .? Exista vreo posibilitate sa imi puna sechestru pe casa tatalui meu...?

Daca dvs. acceptati mostenirea (casa), atunci acceptati si datoria, daca nu, nu. Exista un termen, de optiune succesorala se numeste, in care puteti decide ce veti face. Daca sunteti unic mostenitor, faceti succesiunea, vindeti casa, luati banii si cu asta basta.
Eu doresc sa fac mostenirea... Si e posibil sa vand tot ... si in viitor pot sa imi cumpar o casa pe numele meu..? Sau faptul k sunt unicul mostenitor risc sa ma dea in judecata?.. ( sa isi recupereze datoria.).. Ma tot gandesc ca de aceea banca a si vandut creanta la firma respectiva de recuperatorii .. pt. k nu au avut cum sa il sileasca pe tata sa plateasca....Daca vand tot nu au cum sa ma mai oblige in nici un fel?.. Acum eu nu am nimic pe numele meu..
Didi27 a scris:
Daca vand tot nu au cum sa ma mai oblige in nici un fel?.. Acum eu nu am nimic pe numele meu..

Daca aveti bunuri, venituri, salarii, depozite bancare, etc va pot executa silit. Daca nu, nu!

Sunt doua variante: acceptati mostenirea si, implicit, datoria sau renuntati la mostenire si nu puteti fi urmarit pentru datoriile tatalui.
Totul depinde de valoarea mostenirii: daca e mai mare decat datoria merita, chiar daca veti vinde casa. Daca valoarea e mai mica, renuntati la mostenire si gata.

Inainte de a lua o hotarare verificati cat este datoria (sa va dea un desfasurator cu sumele care trebuie platite, cu stampila firmei de recuperari, nu simple vorbe) si daca asigurarea mai este valabila si acopera creditul neplatit.
Carturarul a scris:

sa va dea un desfasurator cu sumele care trebuie platite, cu stampila firmei de recuperari, nu simple vorbe

Nu ii da desfasurator cu stampila, daca nu are certificar de mostenitor, este un cerc vicios.

Alte discuții în legătură

Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire credit banca Florin Negrea Florin Negrea Daca am mostenit un credit inpropiu spus. Eu am stat in casa cu parinti mei ei au avut un credit la pireus au platit 7 ani. Dupa 7 ani au decedat amindoi casa ... (vezi toată discuția)
Deces titular credit irina07 irina07 tatal meu a facut un imprumut la o banca iar deoarece nu si a chitat ratele dosarul lui a fost plasat la o agentie de recuperari care este cunoscuta i Romania, ... (vezi toată discuția)