avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inventariere bunuri mobile in vederea partajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inventariere bunuri mobile in vederea partajului

Buna ziua!

In urma divortului, fostul sot a initiat o actiune de inventariere a bunurilor mobile, care i s-a acceptat. Am avut o prima intalnire, eu, fostul sot si executorul, in care s-au inventariat o parte din bunurile aflate pe lista fostului sot. Cum acest inventar este, insa, foarte stufos, (cam 80 de pagini), s-a stabilit sa continuam inventarierea la o data ulterioara.
A trecut de atunci circa o luna jumatate, timp in care fostul sot a fost plecat din tara (fiindca munceste in strainatate, fara sa recunoasca insa acest fapt, pentru a nu plati pensia alimentara). Nu am fost contactata de catre executor in acest rastimp, pentru continuarea inventarului.
Imediat dupa revenirea in tara a ex-ului (a revenit vineri), in lunea urmatoare (adica, pe 11), am gasit pe hol, la intrare, o somatie de la executor, fara plic si fara data, in care mi se solicita sa ma prezint la biroul sau in ziua imediat urmatoare, pentru continuarea inventarului. (A fost pusa acolo de ex, care are acces la domiciliu).
Prima mea intrebare este: este legal intocmita aceasta somatie? Cum ar trebui sa procedez? Nu ma opun continuarii inventarierii, dar pot fi obligata sa continuam doar la o anumita data? Nu e necesar sa justifice de ce timp de o luna in urma nu s-a sesizat ca nu s-a continuat inventarierea?
Si o a doua intrebare: sotul meu si-a luat cu el, cand a parasit domiciliul comun, obiecte de valoare (laptopuri, colectie de numismatica, ceasuri de firma, toate hainele, etc.) Cum ar trebui sa procedez in legatura cu acestea? (In schimb, in inventar sunt trecute toate obiectele mele, sa zicem personale - haine, incaltaminte, bijuterii,cosmetice-, precum si ale copiilor).

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
irinavasiliu, utilizator
Cel mai recent răspuns: irinavasiliu , utilizator 11:40, 16 Septembrie 2014
notificati-l si pe el pe mail ca masina nu e disponibila in perioada.. pt ca veti merge in concediu.
Daca exista un inventar, daca el s-a mutat de acasa, nu inteleg de ce ii mai permiteti sa mai intre in casa.
I-am scris sms ca nu pot sa ii dau masina in aceasta perioada. As restrictiona accesul in locuinta, din cauza ca intra fara stirea mea, face dezordine, imi distruge bunuri sau pleaca cu ele, desi tot el le-a trecut in inventar. Insa suntem coproprietari, partajul nu a inceput, cum pot interzice accesul legal? Inventarul se va finaliza maine, e programata vizita fostului sot si a executorului.
Sa nu uitati sa treceti in inventar si ce a luat deja el.
Daca s-a mutat, puteti schimba yala si n-o sa aiba nimeni ce va face.
O sa cheme politia eventual, insa aceasta nu va poate impune sa il primiti in casa.
Va fi nevoit sa adreseze instantei cerere de reintegrare in spatiu si nu va primi.
Practic nu ii interziceti accesul, insa normal e sa vina cand sunteti acasa pt ca trebuie sa va dati acordul pt mutatul bunurilor din locuinta.
Continui pe acest subiect cu o noua intrebare: In timpul desfasurarii inventarului, executorul a mentionat ca el nu va preciza in dreptul anumitor obiecte ca sunt bunuri ale mele dinainte de casatorie, ci doar ca o parte din bunuri sunt dinainte de casatorie, urmand ca eu sa dovedesc aceasta calitate, in timpul partajului. E normal acest lucru? Daca partile cunoasteam care sunt bunuri dinainte de casatorie, nu e mai corect sa faca precizarile solicitate, in timpul desfasurarii inventarului?

O parte din bunuri, de valoare destul de importanta, care au fost luate deja de fostul sot de la domiciliu, nu au fost precizate explicit in ziua desfasurarii vizitei in locuinta, insa eu le-am mentionat si, in plus, i-am trimis un mail detaliat executorului, cerandu-i sa le mentioneze in procesul-verbal. E obligat sa se conformeze?

In mail am precizat si ca, in zilele urmatoare, voi lipsi din localitate, astfel incat nu voi avea posibilitatea de a citi procesul-verbal si a-l semna. Poate finaliza inventarul fara ca eu sa recitesc acest proces-verbal si sa-l semnez?
Sa nu uitati sa treceti in inventar si ce a luat deja el.
Daca s-a mutat, puteti schimba yala si n-o sa aiba nimeni ce va face.
O sa cheme politia eventual, insa aceasta nu va poate impune sa il primiti in casa.
Va fi nevoit sa adreseze instantei cerere de reintegrare in spatiu si nu va primi.
Practic nu ii interziceti accesul, insa normal e sa vina cand sunteti acasa pt ca trebuie sa va dati acordul pt mutatul bunurilor din locuinta.

Si in aceasta chestiune s-a mai ivit o intrebare: intr-una din zile, fostul sot a revenit la domiciliu. Locuiesc la casa, usa era descuiata, iar el a intrat fara sa anunte in prealabil in vreun fel. Cum intrarile lui sunt intotdeauna intempestive (tranteste usa), am auzit si m-am indreptat spre usa. Am constatat ca, in fata usii, stateau doi barbati, de constitutie robusta, asteptandu-l, probabil. Copiii, prezenti si ei in casa, au fost speriati.
Eu am recunoscut pe unul dintre ei, cred ca este un amic (al fostului sot), angajat la Politie. Pe cel de-al doilea nu il cunosteam si l-am intrebat cine este si in ce calitate sunt ei la mine in curte. Mi-a spus numele si au raspuns ca il insotesc pe fostul sot, sa isi ia ceva din locuinta.
Am intrebat de ce are nevoie de body-guarzi, fiindca domnul are acces fara probleme in locuinta iar, in plus, eu si copiii nu l-am agresat.

Au stat in fata usii pana sotul a luat din locuinta un umeras cu un pantalon si o camasa. Fostul sot a incercat sa vorbeasca cu copiii, insa acestia au refuzat, fiind speriati de atitudinea tatalui si de prezenta celor doi indivizi.

Au plecat din curte, insa au ramas timp indelungat in masina, in fata casei, ceea ce ne-a ingrijorat si speriat si mai mult.

E normal ca un angajat al Politiei sa procedeze asa, chiar daca nu era in exercitiul functiei?
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
irinavasiliu, utilizator

Alte discuții în legătură

Interpretarea partajului delicatete delicatete As vrea si eu o parere avizata daca se poate... Intr-un partaj...sistat din cauza unor terte procese...se pot sustrage lucrurile trecute in masa de partaj? ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri partaj florance01 florance01 Buna seara, Am si eu cateva nelamuriri. Dupa divort nu s-a facut partajul si nici nu se ajunge la o intelegere sa se faca de comun acord. In momentul in ... (vezi toată discuția)
Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu fostul sot lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am divortat de curand si nu am facut partaj . Avem 2 locuinte ,un apartament la bloc si o casa care ca valoare este de 5 ori mai mare. Locuinta din buletin la ... (vezi toată discuția)