avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bun comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bun comun

Unul dintre soti vinde un imobil - bun comun. Ce cai legale are la dispozitie celalalt sot care nu a stiut de vanzare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:33, 19 Mai 2009
daca ati aflat de curand de aceasta vanzare, in cazul in care doriti sa-l trageti la raspundere pe sot, puteti face si plangere prealabila impotriva sa, pt inselaciune . termenul curge in t de 2 luni de la data la care ati aflat despre acest lucru.

pe civil puteti cere asa cum v-au recomandat colegii mei, anularea absoluta a contractului de v-c , intrucat anularea absoluta are caracter imprescriptibil .
in paralel, puteti solicita si la cartea funciara , blocarea oricarui act de dispozitie cu privire la imobilul in cauza . asta numai dupa ce ati depus actiune in instanta, pt nulitatea actului de vanzare-cumparare.

este interesant cum de notarul a autentificat un act de vanzare-cumparare, bun comun , fara ca amandoi sotii sa fie prezenti ;) ati putea sesiza si Camera Notarilor Publici in acest sens :P
Plangerea penala prealabila nu e incidenta in cazul infractiunii de inselaciune.Daca intr-adevar au existat manopere dolosive , prin care sotia a fost inselata , e suficienta o plangere sau un denunt.

Eu as mentiona o masura asiguratorie , ce are caracter incidental , un sechestru judiciar, pentru a nu exista vreo alta sustragere ulterioara.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Sau este relativa, avand in vedere ca se tinde la apararea unui interes personal? Am inteles ca exista o hotarare a Tribunalului Suprem, obligatorie pt instante!, (nr.18/73?, dar nu sunt sigura de nr.) care stabileste ca este vorba despre o nulitate relativa!! Dc aveti cunostinta despre aceasta hot, va rog sa-mi spuneti unde o pot gasi.
Multumesc!
Codul familiei prevede :
Art. 30. - Bunurile dobândite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soţi, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soţilor.
Orice convenţie contrară este nulă.
...
Nulitatea prevazuta de art.30 alin.2 C.fam. este absoluta, deoarece regimul juridic al bunurilor sotilor are un caracter imperativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil in timpul casatoriei ca bun propriu anioana anioana Buna ziua, am aflat recent ca sotul meu a cumparat in 2002 o casa fara stirea mea; in contractul de vanzare-cumparare nu se specifica starea lui civila si ... (vezi toată discuția)
A vandut masina! nic1 nic1 buna ziua. problema mare! in timpul casatoriei am cumparat un autoturism.fiind despartiti in fapt, sotul meu a vandut masina tatalui lui fara stirea ... (vezi toată discuția)
Bun comun oana99 oana99 AR PUTEA FOSTUL MEU SOT SA VANDA GARSONIERA CARE A FOST CUMPARATA CU BANII DE LA NUNTA SI FIGURAM AMANDOI CA PROPRIETARI DACA EU NU SUNT IN TARA?? MENTIONEZ CA ... (vezi toată discuția)