avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizia ICCJ 19/2011
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizia ICCJ 19/2011

La Curtea de apel Craiova sunt respinse dosarele in care se solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute realizate pana in anul 2001 dupa adeverintele prezentate de la societatile unde a lucrat omul pe motivul ca Decizia 19/2011 emisa de ICCJ se refera la legea 19/2000 iar acum cei ce solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute obtinute sunt pensionati pe baza legii 263/2010 iar invocarea deciziei ICCJ este nefondata. Intrucat nu am gasit pe nimeni care sa imi explice daca este corecta motivarea data de Curtea de Apel Craiova in aceasta situatie, va rog frumos ca in masura in care puteti sa ma ajutati si sa imi spuneti parerea dumneavoastra privind acest lucru. Am de depus apel la Craiova pana pe data de 24 august, apoi ies din termen si nu stiu ce sa fac, ma mai lupt pentru a-mi castiga aceste drepturi sau nu? Curtea de Apel Craiova considera ca art. 165 din legea 263 este singurul de care tr sa se tina cont la calcularea pensiei, decretul 389/1972 arata ca anagajatorul a platit 15% pt angajat si nu angajatul, deci principiul contributivitatii este doar ce a platit angajatul si ca decizia ICCJ s-a aplicat doar pe legea 19/2000, deacum pe legea 263 nu se mai aplica! Va rog frumos, sfatuiti-ma!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:12, 13 August 2014
Buna ziua,
Decizia spune:"Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In interpretarea dispozitiilor art. 2 lit. e), art. 78 si art. 164 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabileste ca:

Formele de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii."
In functie de situatia dumneavoastra specifica formulati recursul si apararile.
Pentru lamurirea dvs. accesati aici: [ link extern ] ...
Deoarece, momentan, adresa nu este accesibila, reproduc in continuare comunicatul CNPP

Aplicarea Deciziei ICCJ nr. 19/ 17.10.2011 referitor la luarea in calcul a acordului global la calculul pensiei.

Dispozitiile legale in vigoare prevad in mod expres ca formele de retribuire obtinute in acord global nu vor fi luate in calcul la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie, intrucat nu au constituit sporuri cu caracter permanent si nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 .
Prin Decizia nr.19 din 17.10.2011, publicata in Monitorul Oficial nr.824/22.11.2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat favorabil recursul in interesul legii privind stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, hotarand astfel : « In interpretarea dispozitiilor art. 2 lit. e), art. 78 si art. 164 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabileste ca: Formele de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.»
Potrivit prevederilor art.329 din Codul de procedura civila, pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, colegiile de conducere ale curtilor de apel, precum si Avocatul Poporului au indatorirea sa ceara Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti.
Ca urmare, recursul in interesul legii nu produce efecte asupra partilor din proces, ci reprezinta instrumentul procedural prin care se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legilor pe intreg teritoriul tarii.
Decizia pronuntata numai in interesul legii nu are efecte asupra hotararilor judecatoresti deja examinate, iar dezlegarea problemelor de drept judecate este obligatorie numai pentru instante.
Ca urmare, apreciem ca efectele deciziilor pronuntate in cadrul recursului in interesul legii nu se pot opune cu autoritate de lucru judecat legilor promulgate ulterior pronuntarii acestuia.
In opinia noastra, instantele se conformeaza interpretarii legii realizate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pe calea recursului in interesul legii numai pentru litigiile nesolutionate, aflate pe rolul acestora inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau asupra cererilor de chemare in judecata introduse ulterior impotriva deciziilor de pensionare emise de catre casele teritoriale de pensii, in conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Actualii si viitorii pensionari au posibilitatea in continuare sa solicite adeverinte cu veniturile realizate in acord global si sa se adreseze instantei in vederea valorificarii acestora. Insa, in instanta, nu vor putea invoca Decizia nr. 19/2011 a ICCJ, intrucat se vor judeca potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010, act normativ care contine prevederi exprese cu privire la nevalorificarea acestor venituri: formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale NU sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin Hotararea nr. 257/2011).
08-02-2013 ora 15:02

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Deciziile judecătorilor Curții de Apel Craiova sunt legale.

Am avut în subforumul ”Pensionari...” o discuție despre Decizia nr. 19/2001 a Înaltei Curți care a stat mult timp pe prima pagină. Aveți mai jos un link la această discuție și vă adresez rugămintea de a citi răspunsurile pe care le-am dat. Și eu am scris exact același lucru.
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs in interesul legii, recurs iccj-decizia nr. 19 din 10 decembrie 2012 rududoo rududoo A. Decizia nr.19/10.12.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursurile in interesul legii, referitoare la interpretarea si aplicarea ... (vezi toată discuția)
Pensie, calcul in functie de acordul global krinaserban krinaserban De ce nu se calculeaza pensia dupa lucrul in acord global,ce se poate face in acest caz? (vezi toată discuția)
Recalculare pensie, adeverinte cu venituri in acord domino1 domino1 Buna ziua, Se mai poate cere recalcularea pensiei in baza unor adeverinte noi din care reiese ca am obtinut in perioada lucrata venituri in acord, neluate ... (vezi toată discuția)