avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acord acces retea gaze naturale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acord acces retea gaze naturale

Mentionez : costul total de extindere retea gaze naturale ar fi suportat de mine in intregime ( adica pe cheltuiala mea - proiect, avize, manopera, materiale, contor gaz etc ) in cazul in care as primi aviz favorabil de la EON pentru : acord acces retea gaze naturale !!!


Am un teren intravilan, pe care as dori sa construiesc o casa, ca si persoana fizica .
Deocamdata am obtinut certificatul de urbanism, si sint in faza de executie a proiectului de autorizare a casei ( inca sint in discutii cu arhitectul, nu am documentatia depusa pentru autorizatia de construire a casei ).

Vis-a-vis de mine ( peste drum ) s-a aprobat proiectul de racordare la reteaua de gaze naturale ( EON )

Am vorbit si eu cu acelasi proiectant de instalatii gaze, care a realizat proiectul vecinilor de peste drum .
Proiectantul respectiv a trimis o propunere de bransament ( teava de 63mm si 32mm subtraversare drum asfalt) la EON Targu Mures, iar de la EON am primit raspuns negativ .

Pentru a ma putea conecta peste drum la reteaua vecinilor, proiectantul mi-a calculat 24ml de teava : 63mm si subtraversarea drumului de asfalt cu teava de 32mm .

Dar EON mi-a respins propunerea de bransament, si mi-a dat o solutie de conectare de la cca 300m cu teava de 160mm si 90mm .

Mi s-a zis de catre alt proiectant, ca daca : am primit deja de la EON un aviz negativ la propunerea de bransament ( teava de 32mm ), nu mai pot solicita : extindere retea cu teava de 63mm , adica si subtraversarea drumului de asfalt sa se realizeze cu teava de 63mm, in loc de teava de 32mm propusa initial ca si bransament .

Si ca : daca proiectantul care a depus cererea de bransament la EON, cerea initial : extindere retea cu teava de 63mm in loc de bransament cu teava de 32mm, atunci EON imi aproba cererea respectiva .

Dar in cazul asta, nu mai pot face cerere de extindere retea cu teava de 63mm, fiindca deja figurez in sistemul ( informatic , adica sint pe LISTA NEAGRA ) de la EON , si nu mai pot face alte solicitari .

Mentionez ca deocamdata nu am primit in scris : motivatia negarii ( respingerii ) solicitarii cererii de bransament .

Ce-i de facut in cazul asta ? Ce alternative am , in afara de solutia primita de la EON de a face extinderea cu varianta lunga ( cca 300ml cu teava de 160mm si 90mm )

Cum pot sa ma conectez la reteaua vecinilor de peste drum ( 24ml ) , daca deocamdata am primit aviz negativ de la EON ?

Ce optiuni legale am ?

Mai pot depune cereri la EON pentru extindere retea, sau ii adevarat cu ce mi s-a zis, ca daca am ajuns pe \\"lista neagra\\" , si daca am fost deja respins odata, nu mai am nici o sansa la extinderea de retea de peste drum ?

Cum pot stii daca ii asa , sau nu ? De unde pot afla asta ?

Stiu, o sa ziceti sa sun la EON si sa-i intreb.


Dar interesul EON-ui, ii sa ma conectez cu varianta lunga , cca 300ml , pe cheltuiala mea, ca sa maresc reteaua, iar dupa 5 ani , dreptul de exploatare al EON-ui asupra tevii montate pe cheltuiala mea, se va transforma in drept de proprietate .

Daca ve-ti vrea sa ma contraziceti va recomand cazurile de mai jos :
[ link extern ]
[ link extern ] /


Ce pot face pentru a ma conecta pe varianta scurta ( logica si normala ) de 24ml ?

Care sint alternativele ( inainte de a ajunge in instanta, si cai juridice ) ?


Exista ceva normativ sau lege care sa reglementeze/impunca, ca extinderea de retea ( racord retea sau bransament ) sa se faca de la reteaua cea mai apropiata ?

Sau EON-ul ma poate obliga, sa ma racordez la retea, de unde doresc dansii , in cazul de fata varianta lunga de cca 300m , in detrimentul variantei agreate de mine, adica 24m.


Intrebare : daca deocamdata am doar certificatul de urbasnim, si inca nu am autorizatia de construire , in afara de acord acces la retea gaze, pot solicita si racordarea la retea gaze, sau doar : acord acces retea gaze ?

Mi s-a zis , ca daca n-am autorizatia de construire nu pot solicita racordul de gaze naturale, fiindca racordul la reteaua de gaze se face pentru cladiri, si nu pentru terenuri neconstruite .

Daca am certificatul de urbanism, sper ca in cateva luni sa obtin si autorizatia de construire .

va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
luk2011, utilizator
Cel mai recent răspuns: luk2011 , utilizator 17:33, 16 Septembrie 2014
Daca mi se cere acordul vecinilor de pe drumul PRIVAT ( de servitute ) carora trebuie sa ma racordez , iar vecinii mei ezista sa-mi acorde acceptul de racordare, dar din motive neintemeiate, de genul : "daca se vor racorda multi la conducta de 63mm nu vom avea presiune la gaz" , ce ce poate face ?

Fiindca financiar ne-am inteles . Am fost de acord pe loc cu suma ceruta de ei ( sint 2 proprietari ai drumului de servitute/privat ) , dar ei au temeri legate de viitoarele racordari in viitor, iar in felul asta, va scadea presiunea gazului din conducta de 63mm .

Stiu ca pe domeniul privat nu se poate implica nimeni . Sint constient de asta .

Dar de ce se accepta de catre EON, ca proprietarii unui drum privat , sa se foloseasca de drumul lor privat ca si un mijloc de control asupra dreptului altor cetateni care doresc racordarea la sistemul de distributie de gaze naturale .

Adica, nu mi se pare normal , ca motivul refuzului unei racordari la conducta de gaz, sa se justifice prin temerea proprietarilor unui drum privat, ca ei nu vor avea debit de gaz suficient, in cazul in care isi dau acordul la racordarea altor consumatori la conducta lor de 63mm .

Inca odata precizez : motivul refuzului nu-i de ordin financiar, ci de ordin ipotetic : adica , "nu vom avea debit suficient la gaz"

Ce solutie am in cazul asta ? Ce pot face ?

Unde scrie ca reteaua facuta pe banii consumatorilor, dupa 5 ani va trece in proprietatea EON ?

In ce lege sau hotarare de guvern apare lucrul asta ?

Apare undeva asta in mod oficial ? Am auzit si eu de asa ceva , dar oficial, unde ii specificat ? Unde gasesc asta, sa le arat vecinilor mei , ca, chiar daca conducta ramane pe drumul lor privat, dupa 5 ani, va intra in patrimoniul EON-ului ?
chestia cu "acceptul proprietarului" e absurda! daca "un proprietar" are pica pe tine ce faci? nu se poate sa stai la mana lui atata timp cat il despagubesti cinstit !


Ce se poate face daca am acordul EON-ului pentru racordarea la gaz, dar din pacate nu vor vecinii sa-mi dea acceptul , chiar daca sint deacord sa-i despagubesc cu suma ceruta de ei ?

Ideea ii ca, extinderea de retea s-ar face de pe drumul lor privat de servitute , si de aceea am nevoie de semnatura lor, dar ei nu vor sa-mi semneze acceptul lor .

NTPEE 2008

NORME TEHNICE PENTRU PROIECTAREA, EXECUTAREA SI EXPLOATAREA
SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE

[ link extern ]

6.16. (1) În localitati, retelele de distributie se monteaza numai în domeniul public.

(4) Pentru situatiile de exceptie (cai de acces private), solutiile de alimentare se
stabilesc de operatorul SD, cu acceptul scris al proprietarilor acestora, prin care se acorda
operatorului SD dreptul de uz si servitute pentru retelele amplasate pe proprietatea lor.


Dar vecinii au trebuit sa-si dea acordul in scris, si pentru ei insisi, fiindca, conducta ii la ei pe drumul lor privat , deci pentru ei si-au dat acceptul, doar pentru mine nu vor sa-mi semneze acceptul lor .

Ce se poate face in cazul asta ?

Nu vi se pare absurd, ca , un client al unei societati de gaze, sa ingradeasca si sa refuze racordul altui client pe motive puerile, folosindu-se de alibi-ul drumului privat ?

Ce variante as avea ? Ce solutii ? La cine pot apela ?
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2014
luk2011, utilizator
Vecinii mei si-au semnat deja acordul in favoarea EON-ului, ca drept de uz si de servitute pentru drumul lor privat , fiindca proiectul lor ii deja aprobat, si conducta ii ingropata sub drumul lor privat .

Conform NTPEE 2008 , 6.16.(4) ei si-au dat deja acceptul in favoarea EON .

6.16. (1) În localitati, retelele de distributie se monteaza numai în domeniul public.

(4) Pentru situatiile de exceptie (cai de acces private), solutiile de alimentare se
stabilesc de operatorul SD, cu acceptul scris al proprietarilor acestora, prin care se acorda
operatorului SD dreptul de uz si servitute pentru retelele amplasate pe proprietatea lor.

Deci, daca ei si-au dat deja acordul in favoarea EON , eu nu pot sa beneficiez de dreptul de uz si servitute oferit EON de catre proprietarii drumului privat ?

Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2014
luk2011, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod civil 2014 - drum servitute - acces extindere retea gaz luk2011 luk2011 Pentru a ma putea racorda la reteaua de gaze , am nevoie de acceptul vecinilor proprietarii unui drum privat , drum de pe care s-ar face extinderea de retea ... (vezi toată discuția)
Teava gaze dmitheone dmitheone Bună ziua, am un teren pe un drum de servitute și împreună cu vecinii dorim sa ne racordam la rețeaua de gaze. Țeavă o sa fie trasa pe drumul de ... (vezi toată discuția)
Extindere conducta gaze naturale si bransament alien2006ms alien2006ms Buna seara, Sunt in posesia unui certificat de urbanism pentru \"Extindere conducta gaze naturale si bransament\", de la reteaua principala, pana la ... (vezi toată discuția)