avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Noul cod civil 2014 - drum servitute - acces extindere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Noul cod civil 2014 - drum servitute - acces extindere retea gaz

Pentru a ma putea racorda la reteaua de gaze , am nevoie de acceptul vecinilor proprietarii unui drum privat , drum de pe care s-ar face extinderea de retea .

Drumul privat vine perpendicular pe un drum public, si vis-a-vis de capatul drumului privat , pe partea cealalta a drumului public, ii terenul meu .

Mentionez ca pana la jumatatea drumului privat, conducta ii deja in pamant, si proprietarii ( vecinii vis-a-vis de terenul meu ) si-au dat acceptul de uz si servitute in favoarea EON .

Din pacate, ei refuza sa-mi acorde acceptul lor , pentru a putea extinde reteaua de gaz cu 46m, sa ma pot racorda si eu .

Ce pot face in cazul asta ? Ca cai legale am de a rezolva situatia ?

Cui ma pot adresa ? EON mi-a cerut acordul proprietarilor drumului privat, iar ei nu vor sa-mi ofere acceptul lor .



Unde apare in Noul Cod Civil dreptul legal al unei companii de utilitati ( in cazul de fata : gaze natural ) de uz si servitute asupra unui drum privat , al carei proprietari se afla in relatie contractuala cu reteaua de utilitati, din moment ce conducta de gaz se afla sub drumul lor privat , doar ca ei ( proprietarii ) , nu-si dau acceptul pentru extinderea retelei de gaze si pentru alti solicitanti .




===========================================================

Eliminarea obligativității prezentării convenției de uz si servitute, in baza următoarelor argumente:

- nu este necesara convenția civila pentru drept de uz si servitute având in vedere ca este dreptul legal al companiei de gaz, conferit de Codul Civil dar si de Legea 51/2006, art. 5, paragraf 2 si Legea 123/ 2012, articolul 10.


Prevederile NTPEE-2008 in ceea ce priveste conventia de uz si uzufruct au devenit caduce in urma noilor prevederi din Codul Civil, respectiv Legea 51/2006, art. 5, paragraf 2 si Legea 123/ 2012, articolul 10


===========================================================
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 21:50, 20 Octombrie 2014
Nu mai exista conform noului Cod civil dreptul unei companii de utilitati de a folosi gratuit terenul cuiva; daca doreste sa ocupe un teren trebuie sa plateasca despagubiri/bani pentru o astfel de ocupare, in lipsa unui acord din partea proprietarului terenului ocupat! De aceea va cere compania acordul vecinilor!
Va recomand sa luati legatura cu vecinii si, daca vreti ca respectiva conducta de gaze (a dvs.) sa treaca pe terenul lor, incercati sa va intelegeti cu vecinii respectivi!
"Intrucât această cale de acces nu este domeniu public, vă rugăm să ne transmiteţi acordul proprietarului/proprietarilor acesteia (conform modelelor pe care le găsiti în link-ul

[ link extern ]

, pentru a putea definitiva studiul "


Asta mi-au cerut de la EON .

Modelul de acord nu are ca scop acordul proprietarilor pentru amplasarea conductei - asta e oferit prin lege = servitute legala pentru utilitate publica =. Scopul acordului e stabilirea pretului pentru amplasarea coductei - in cazul de fata GRATUIT, ca asa vrea EON

EON mi-a zis ca au nevoie de conventia-cadru pentru a avea drept de uz si de servitute .

Dar defapt e o dezinformare , mai mult sau mai putin voita .

Ei n-au nevoie de dreptul de uz si servitute, fiindca au deja dreptul asta, prin legile de utilitati publice .


EON are nevoie de conventia-cadru, pentru a sa pune la adapost, de o eventuala solicitare a proprietarilor drumului privat de a le plati chirie pentru conducta care trece sub drumul privat al proprietarilor .


Dar daca vecinii mei nu vor sa-mi ofere conventia-cadru , ce se poate face ?

Daca au rea vointa, si chiar daca ii despagubesc ( desi n-ar trebui ) , si ei tot nu vor sa-mi ofere acceptul lor ( adica sa semneze conventia-cadru ) , ce pot face in cazul asta ?


[ link extern ]

Hotărârea nr. 1240/2012 pentru aprobarea regulilor procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a drepturilor de uz şi servitute asupra proprietăţilor private afectate de obiectivul/sistemul din sectorul gazelor naturale, a convenţiei-cadru, precum şi a regulilor procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
luk2011, utilizator
Cum pot sa obtin acordul cadru al vecinilor daca ei nu doresc lucrul asta ?
Doar prin instanta ?

Trebuie in prealabil sa le trimit o notificare in scris, cu articolele de legi, care ii obliga sa-si ofere acordul cadru dar desigur cu DESPAGUBIRE PREALABILA ?

Cum pot stii cat ii suma cu care ar trebui sa-i despagubesc ?
Cum se decide suma cu care trebuie despagubiti ?



Codul Civil art. 621
Dreptul de trecere pentru utilităţi

Art. 621. – (1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a
reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă de
natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor
electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii
sau materiale cu acelaşi scop.

112
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin
altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.

(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri
juste
. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi
prealabilă.
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
luk2011, utilizator
Da, puteti obtine "permisiunea" vecinilor pentru a trece tevile/conductele respective doar prin instanta daca nu va intelegeti de buna voie cu acestia!
Totusi, in prealabil actionarii lor in judecata, intr-adevar este bine sa ii notificati, macar pentru a avea in instanta dovada ca ati incercat si aceasta varianta; de asemenea, puteti sa ii intrebati si de pretentiile lor......prin notificarea vecinilor ati reusi si sa demonstati astfel, in fata instantei, si eventualul refuz al vecinilor respectivi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord acces retea gaze naturale luk2011 luk2011 [b]Mentionez[/b] : costul total de extindere retea gaze naturale ar fi suportat de mine in intregime ( [b]adica pe cheltuiala mea - proiect, avize, manopera, ... (vezi toată discuția)
Utilitati retea gaze si electricitate Georgeta2012 Georgeta2012 Buna ziua, Avem un teren pe care ne-am construit casa, toti proprietarii am fost \\"nevoiti\\" la cumparare sa lasam drum de acces de 9 m latime. Ideea e ca ... (vezi toată discuția)
Intrare neautorizata pe teren proprietate privata pentru instalarea unur conducte AB AB O firma de constructii a intrat fara a avea permisiunea proprietarului pentru a instala conducte de apa. Proprietarul a apelat Politia la 112. La intrebarile ... (vezi toată discuția)