avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere pentru partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere pentru partaj bunuri comune

pentru o actiune " partaj bunuri comune" mai este necesara procedura de mediere???
Nu este obligatorie, poate fi insa utila.
Procedura de mediere nu a fost obligatorie niciodata, ci doar parcurgerea etapei informarii cu privire la avantajele medierii.
Este important sa cunoasteti faptul ca daca inainte de a depune cererea de chemare in judecata, prin mediere, ajungeti la un acord, atunci taxele de timbru vor fi jumatate din cat ati fi platit la valoare. Pentru consfintirea acordului de mediere, depuneti cererea de hotarare de expedient, impreuna cu 50% din taxa de timbru + 20 de lei, conform art.11, fara sa fie necesara si cerere de chemare in judecata.
In cazul in care depuneti cererea de chemare in judecata si mai apoi ajungeti la o intelegere si depuneti si acordul de mediere, nu vi se mai restituie 50% din taxa de timbru achitata deja.

Art. 11 din OUG nr.80/2013
(1) Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:
a) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere — 20 lei; in cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ioan50 ioan50 Acum mai mult de un an a murit tatal. A ramas mama. Pe moment, am hotarat cu fratii mei sa nu facem succesiunea dupa tatal, lasand mama sa foloseasca tot. Acum ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru simonapauna2004 simonapauna2004 Buna seara!Daca ma poate ajuta cineva in legatura cu taxa de timbru daca o mai pot recupera.Dupa ce am terminat divortul,am bagat partajul in anul 2010 ,dar ne ... (vezi toată discuția)
Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)