avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un sfat lagat de succesiunea dupa bunica.

In 1998 bunica a murit si toti unchii nostri au renuntat la succesiune in favoarea mamei. Doi unchi au renuntat imediat dupa moartea bunicii si un al treilea doi ani mai tarziu. Dupa ce am avut toate renuntarile, parintii nostri au facut succesiunea.

Acum, unchii invoca un presupus testament lasat de bunica pentru a-si revendica pamantul bunicii, la care ei au renuntat. Noi nu stiam ca un astfel de testament exista. Se mai poate invoca testamentul acum, in 2014, la cativa ani dupa ce acestia au facut renuntare la succesiune? Va multumesc, Matei Serban.
Nu e vorba de art. 752 C.civ. care se referă la altceva (la limitele dreptului de uz și abitație).

Este vorba despre prevederile art. 1102 C.civ.:

Art. 1102 Vocaţia multiplă la moştenire
(1) Moştenitorul care, în baza legii sau a testamentului, cumulează mai multe vocaţii la moştenire are, pentru fiecare dintre ele, un drept de opţiune distinct.
(2) Legatarul chemat la moştenire şi ca moştenitor legal îşi va putea exercita opţiunea în oricare dintre aceste calităţi. Dacă, deşi nu a fost încălcată rezerva, din testament rezultă că defunctul a dorit să diminueze cota ce i s-ar fi cuvenit legatarului ca moştenitor legal, acesta din urmă poate opta doar ca legatar.


Deci e vorba despre faptul că cel chemat la moștenire atât în calitate de moștenitor legal cât și de legatar, poate opta atât pentru una dintre ele (adică să renunțe sau să accepte) cât și pentru cealaltă. Poate face practic două declarații de acceptare sau de renunțare.

Din datele speței rezultă că cei doi moștenitori au renunțat pur și simplu, ceea ce după părerea mea înseamnă că, dacă nu s-a specificat expres în actul de renunțare, au renunțat atât la moștenirea legală cât și la cea testamentară.

Oricum trebuie văzut ce scrie exact în declarațiile de renunțare și mai ales trebuie văzut la ce dată au cunoscut existența legatului.
Chiar dacă s-ar putea presupune că nu au renunțat și la moștenirea testamentară, dacă a trecut termenul de acceptare cei doi sunt decăzuți din dreptul de opțiune succesorală cu privire la acceptarea legatului.

Cel mai bine e să vorbiți cu un avocat care să vadă exact ce conțin actele pe care le aveți.
Patrik, daca bunica lui Serban a murit in 1998 nu se aplica prevederile vechiului cod civil? Nu se poate invoca art. 841 din vechiul cod civil?
Prescriptia dreptului de optiune succesorala de 6 luni de la data deschiderii succesiunii sau conform alin. (2) lit. c "Termenul de prescriptie curge de la data de la care legatarul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca testamentul prin care a fost instituit ca legatar, daca acesta este descoperit dupa deschiderea succesiunii"?
Chiar si termenul de 1 an din noul cod civil este prescris daca se dovedeste ca au avut cunostinta de testament.
da, da si eu vreau ca petrica sa fie banat pentru ca recomanda avocat:beer:

discutia e lunga si asta vazand certificatul de mostenitor si posesia acelor terenuri, daca a fost ori ba acel testament ascuns bla bla
Ultima modificare: Luni, 18 August 2014
ContSters323967, utilizator
Așa e, dacă a decedat în 1998, se aplică vechiul cod.

Totuși problema se rezolvă similar, deoarece și pe vechiul cod se făcea distincția dintre acceptarea succesiunii legale sau testamentare.
Ideea e că dacă renunța pur și simplu nu mai se putea pune problema de a mai accepta vreun legat.

Totuși, problema e că nu se știe când a aflat de testament. Dacă a aflat doar de curând, teoretic mai poate fi în termen.
Dar dacă a aflat doar recent de testament, s-ar putea pune problema repunerii în termenul de opțiune succesorală.

Cu toate astea, dacă din renunțarea notarială rezultă că s-a renunțat pur și simplă, fără nici o distincție între moștenirea legală sau testamentară după părerea mea nu mai poate fi vorba de a accepta testamentul.


În concluzie, ar trebui vorbit cu un avocat care să vadă exact despre ce e vorba.

PS

:)
Nu recomand neapărat un avocat... Ci pe cineva care să vadă actele și să și priceapă despre ce e vorba. :)
Ultima modificare: Luni, 18 August 2014
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

Cu toate astea, dacă din renunțarea notarială rezultă că s-a renunțat pur și simplă, fără nici o distincție între moștenirea legală sau testamentară...


Patrick, multumesc pentru raspunsuri!

In declaratia de renuntare la succesiune scrie "declar ca nu am facut nici un act de acceptare expresa, fortata sau tacita a succesiunii, fata de care inteleg sa raman strain."

In care dintre cele doua situatii - renuntare a mostenirii legale/ testamentare - se poate incadra o declaratie astfel redactata? Va multumesc, Matei Serban.

Alte discuții în legătură

Testament coser coser Buna ziua, În ordine cronologica ma aflu în fata a 2 testamente, în favoarea a 2 persoane diferite. Ultimul testament elimina pe primul. S'a dovedit ca ... (vezi toată discuția)
Testament autentic montecarlobaby montecarlobaby parintii mi-au lasat printr-un testament facut la notar un imobil. mai am o sora dar partea pe care mi-au lasat-o respecta rezerva succesorala. dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Testamente lasate unui nepot. dreptul (partial sau deplin) al mostenitorului rezervatar grad i? Tetriss Tetriss Buna ziua Sunt singurul nepot (fiu al parintilor) in familie. Problema sta in felul urmator: Bunicii din partea mamei au decedat, dar ambii mi-au lasat ... (vezi toată discuția)