avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... amenda ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

amenda ITM

amenda ITM poate fi imputata salariatului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:02, 15 August 2014
Daca amenda este luat din greseala unui salariat, atunci angajatorul isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Daca amenda ITM s-a primit de catre firma pentru nerespectarea prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006, se va aplica
-art.41 Sancţiunile contravenţionale prevăzute la art.39 alin. (2)-(9) şi art. 40 se aplică angajatorilor
-art.44 Angajatorii răspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, în măsura în care daunele nu sunt
acoperite integral prin prestaţiile asigurărilor sociale de stat.
Contravaloarea acestor amenzi contraventionale nu poate fi recuperata de la angajati, chiar daca acestia au fost gasiti in neregula de catre inspectorul ITM.
Angajatorul poate sa aplice sanctiuni administrative salariatilor gasiti in neregula de catre inspectorii ITM, conform prevederilor ROI.
Orice amenda primira de catre angajatori din cauza unui salariat poate fi recuperata de la salariatul in cauza.
Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele din Codul Muncii.

Nu exista in legislatia muncii prevazute sanctiuni administrative,ci sanctiuni disciplinare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare amenzi si cercetare disciplinara prealabila ccmihaela ccmihaela Buna seara Societatea la care lucrez a primit o amenda de la ITM pt nerespectarea prevederilor HG 1425/2006. Intentioneaza recuperarea amenzii de la cei ... (vezi toată discuția)
Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)
Răspunderea patrimonială a salariatului oleg.cunetchi oleg.cunetchi Buna ziua, Potrivit art. 254 din Codul muncii, salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, ... (vezi toată discuția)