avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul unuia dintre soti de a suporta jumatate sau o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul unuia dintre soti de a suporta jumatate sau o parte din cheltuielile curente ale locuintei

Acum 5 ani , sotia mea a ramas in somaj , venitul diminuandu-se la cca 30% apoi ajutor social, apoi cca. 6 luni nimic. Dupa reangajarea pe cale procesuala a primit salariile restante pentru ultimii 2 ani(cateva sute de milioane lei vechi) si a reinceput sa aibe un venit lunar semnificativ. Incepand din perioada de somaj , nu a mai platit absolut nici-o factura de utilitati (gaze, intretinere, curent, ) fapt pe care nici macar nul-am comentat in primii 2 ani dar apoi am interpelat-o si raspunsul ei a fost ca nu e casa ei si n-o intereseaza (locuinta este cumparata in timpul casatortiei dar din banii parintilor mei). Cu o parte din suma recuperata a initiat modernizari ale locuintei (schimbat usi, inlocuit ferestre cu termopane, etc).
Acum mi-a intentat divort si a declarat catre terti (in mod indirect) ca scopul divortului este de fapt partajul iar mie mi-a dat de inteles ca va recupera si suma bagata in modernizare. Mentionez ca modernizarile s-au facut fara acordul meu , fiind pus in fata faptului implinit (am gasit golurile ferestrelor libere si pe unii cu macaraua cu termopane preasamblate pe acolo, etc) Nu exista autorizatie de constructie pentru ce s-a facut.

Practic suma recuperata de dansa reprezinta salariile cu care NU a contribuit la cheltuielile casei timp de 2 ani si care a fost investita in modernizare. Eu gasesc ca de fapt modernizarea a facut-o pe banii mei, care am platit si platesc in continuare toate utilitatile .(din care sa zicem 50% NU au fost platite de ea).
Intrebare:

1-Cum imi recuperez aceasta suma ?

2- Indiferent de momentul pronuntarii divortului si realizareapartajului, d-na procedeazala fel , eu fiind fortat sa platesc in continuare utilitatile si sa-mi asigur un confort minima mie si copilului minor cu care locuim. Cum pot face ca macar de acum incolo , d-na sa fie obligata sa suporte partea ei din cheltuielile casei ?

(proportional cu salariul ei , 50%/50% sau in vreun fel rezonabil)
Cel mai recent răspuns: ContSters328374 , utilizator 11:10, 18 August 2014
gi-jane2 ,

Pai din exemplele unor "buni" vecini de scara , "datoria" semnificativa depaseste 3000-4000 lei , cu o medie de 140 lei lunar va trebui cam 2 ani si ceva (de neplata!). Asociatia va trebui mai intai sa ne trimita niste somatii. Daca in momentul ala voi plati fix 50% din debit specificand cumva ca este platit unilateral din partea mea si ca partea ramasa este in sarcina sotiei (doar panala partaj este prezumata ca bun comun si ea consuma cel putin cat mine din utilitatile casei- mentioneaza in intampinarea de divort ca ; spala (spala de fapt masina automata cu curentul electric achitat pana acum de mine , la fel si calca. Gateste cu gazele platite integral de mine , etc, ) si simultan cu asta i-as initia si o actiune in justitie referiotoare la refuzul de a participa la cheltuielile locuintei

"Dvs nu veti recupera ce cheltuieli ati facut cu casa pe perioada cat dansa a fost in somaj, cum nici dansa nu va avea nimic in plus ca a renovat, practic sunteti chit."

Am "greblat" de curand toate facturile si dovezile de plata ale utilitatilor si am sa scot niste extrase de cont din care se vede cum am achitat direct cu cardul toate utilitatile (mai putin telefonul fix pe care eu nu l-am mai vrut dar ea da , ca desi avem vo 6 tel.mobile , "e bun si asta ca ,,costa numa'10 lei lunar!")

In ceea ce priveste renovarea m ea a cumparat marea majoritate a materialelor dar care au fost transportate de la super-marketuri situate la 25-40 km distanta tot de catre mine si cu nasina mea si carburantul platit de mine.
La punerea in opera am participat si eu (ma pricep binisor la : inst,electrice, constructii, inst de apa, etc) si cca 15% din materiale sunt cumparate de mine (si montate-vas WC, chiuveta baie, etc) peste faianta ce o inlocuia pe cea veche .

Acum , pentru toate astea nu cred ca mai avem facturi nici-unul dintre noi iar manopera a fost efectuata 100% la "negru" . Sunt tare curios cum vor fi evaluate/expertizate ca valoare toate aceste modernizari si apoi cum va fi stabilita contributia fiecaruia dintre noi la aceste modernizari.

Un alt aspect care ma framanta este urmatoarea speta :" se va considera si munca femeii in gospodarie" .Bun! Eu inteleg ca daca amandoi venim de la serviciu ,eu sotul m-a pun in fotoliu si ma uit la meci iar sotia executa "schimbul II" spala , calca, gateste, da cu aspiratorul asta insemnand "munca femeii".
Treaba este ca eu nu-s microbist absolut deloc si am cate o "misiune" aproape in fiecare zi : s-a rupt capacul de la WC=> umblu prin oras , cumpar alte suruburi, demontez capacul, montez suruburile si apoi montez capacul -cu tot cu "plimbare" am consumat cca 3 ore din timpul meu "liber" ; tot asa cu : cartusul de la robinetul din bucatarie, un calorifer curge, usile au inceput sa se strambe din balamale si trebuiesc "indreptate, la copil s-au rupt/deslipit adidasii si trebuiesc cusuti/lipiti; pe balcon s-au rupt sarmele de rufe=> altele, etc.......nu vreau sa par vreun "mesteru'Manole" dar la mine in casa din categoria :electricieni-instalatori au existat cam o interventie odata la 3 ani si asta deoarece ei aveau autoritatea de a sigila respectiva instalatie iar eu nu-la apometre si contoare (la gaze nu am umblat, chit ca tevile din interior n-au sigilii). Aceste "sporturi" sunt de notorietate publica printre prieteni, colegi si vecini unde le-am mai practicat prieteneste, pe o bere sau un suc. Deasemenea am fost "olimpic" in gospodaria socrilor mei fapt arhicunoscut si de vecinii lor .

Cum pot sa-mi "valorific" dpdv juridic toata aceasta "munca a barbatului" ? Printr-un expert? Cu martori? Cu poze?

Ultima modificare: Duminică, 17 August 2014
gi-jane2, moderator
Nu cred ca intelegeti ca pe perioada casatoriei salariile scadente pe perioada casatoriei sunt bani comuni si fiecare contribuie cu ce poate sa traga la caruta casatoriei, femeia calcu cu curentul platit de dvs ( sau invers), ingrijeste de copil cat dvs mergeti dupa colacul ala de wc, femeia face mancare cat dvs sunteti in parc cu copilul ( sau invers).
Cand caruta se rastoarna ca unul nu mai trage, ajungeti la divort.
Tot e bine ca a bagat o parte din bani in casa, putea sa n-o faca.
Nu puteti obtine o cota mai mare la casa pt ca v-ati dus dupa colac sau ati platit intretinere pt ca femeia era in somaj, asa cum nici dansa nu va obtine bani separat sau o cota mai mare ca a bagat banii din salariile restante in casa.
Dvs puteti obtine o cota mai mare daca dovediti ca respectiva casa a fost cumparata cu banii parintilor dvs, acestia avand intentia sa va doneze dvs ca fiu al lor.
Vedeti ce cere dansa la partaj si puteti contracara.

[ nu mai citati mesajele carora le raspundeti]

Deci : Niciodata sotia nu a avut salariul/venitul lunar mai mare decat 75% din salariul meu. Veniturile extrasalariale, (bani si bunuri primite cadou) sunt intr-un raport de 90% parintii mei 10% ai ei . Niciodata nici macar n-am facut vreo aluzie la aceasta diferenta financiara fata de ea sau parintii ei. Am zis ca-s buni si aia 10% , mai buni decat nimic. Dar iata ca d-na (care stie ca locuinta este cumparata cu banii parintilor mei , a fost de fata cand ai mei au scos "caramida" (bani cash) ) deodata "realizeaza" ca ea "a bagat bani in casa asta "!.. si deci are pretentii...

"salariile scadente pe perioada casatoriei sunt bani comuni"

Pai pentru perioada in care nu s-a dus la serviciu (concediata abuziv) i-s-au returnat toate drepturile salariale..odata toti banii cateva sute de milioane ..banii asta , sunt "salarii scadente pe perioada casatoriei"? Caci din acesti bani a facut "modernizarile" in mod cu totul unilateral. Practic a demolat si a inlocuit obiecte care erau in perfecta stare de functionare cu alte obiecte mai "trendy" ; respectiv funcionalitatea locuintei nu a crescut absolut deloc , ba se pare ca a fost afectata negativ. Faianta a schimbat-o cu alta faianta, gresia cu alta gresie si lambriul cu alt lambriu. Singurul lucru discutabil sunt termopanele ( care la 1 an de la montare au inceput sa "cedeze" , in timp ce ferestrele vechi de 30 de ani functionau perfect si tocmai fusesera vopsite acum vreo 3 ani .
"da' sa avem si noi termopaneee!"

Ideea ei , care reiese (indirect) din discutii este urmatoarea :
Partajul locuintei se prezuma 50%/50% dar ea depaseste cei 50% cu valoarea "modernizarilor" si la care LEGEA adauga si "munca femeii" Nu vreau sa fiu misogin , dar am cam participat la "lucrarile" astea ce vad ca reprezinta "munca femeii" cam aproape 50/50 ( Nu puteam sa alaptez copilul si alte asemenea, dar in rest TOT) In plus de asta am functionat ca "mecanic de intretinere" a intregii familii: reparat incaltaminte , haine (cos la masina-hobby) , tot ce inseamna instal.sanitare, electrice, , etc ...treaba pe care nu o inteleg in lege este ca "munca femeii" se prezuma iar de "munca barbatului" nici nu se pomeneste! (desi chiar d-voastra ziceati:

"......dvs sunteti in parc cu copilul ( sau invers) "

Deci problemele sunt ca :

1- folosind banii pe care nu i-a avut in acel moment si deci nu a suportat in nici-un fel cheltuielile casei, dar i-a recapatat dupa 2 ani , inlocuieste cum o taie capul niste chestii prin casa si pretinde "majoritatea actiunilor" locuintei...
Dar daca eu "inebunesc" sparg gresia si faianta si pun de alte culori , iar termopanele le inlocuiesc cu tripane (cu 3 foi de sticla si dubla perna de aer) Si sa zicem ca fac asta din banii parintilor mei. Inseamna asta ca se prezuma ca am dreptul (prezumat) de 50% + valoare "modernizare" /50% ai sotiei ?

2- inclusiv in perioada recenta cand a revenit la nivelul salarial normal, refuza cu gratie sa contribuie la cheltuielile curente insa ii cumpara copilului tot felul de porcarii: ciocolata, bomboane, pizza, (in conditiile in care copilul meu NU mananca mancare gatita -deci pentru cine oare gateste d-na ? -nici eu nu prea "servesc" pt ca trebuie sa tin un anume regim alimentar pe care nici vorba sa incerce sa-l respecte prin ceea ce gateste)

Deci momentan eu nu mi-am permis sa risc debransarea de gaze sau curent electric si continui sa "platesc" iar d-na , practic incearca un fel de "spaga psihologica" prin dulciuri si haine "trendy" pe care le ofera minorului pentru a-l polariza de partea ei in divortul ce va sa se pronunte.

Ce a fost a fost , dar de acum incolo cum procedez in a o obliga sa contribuie la cheltuielile curente ? Sau 50/50 (ca din casa vrea tot 50/50) sau macar proportional cu salariile noastre 40% ea /60% eu ?

Ultima modificare: Luni, 18 August 2014
gi-jane2, moderator
treaba pe care nu o inteleg in lege este ca "munca femeii" se prezuma iar de "munca barbatului" nici nu se pomeneste!

intelegeti gresit, munca femeii se aduce in discutie pt a compensa faptul ca e casnica sa zicem sau ca la job castiga mai putin decat barbatul.
daca recunoaste ca nu e casa ei ( actele zic altceva) si ca doar a investit, ii puteti da la partaj c/val a jumatate din cat ati renovat in casa de-a lungul casatoriei.
Numai prin instanta o puteti obliga sa participe la cheltuielile casei.
Puteti incepe si partajul daca vreti, nu sunteti legat de divort.

gi-jane2 a scris:

treaba pe care nu o inteleg in lege este ca \"munca femeii\" se prezuma iar de \"munca barbatului\" nici nu se pomeneste!

intelegeti gresit, munca femeii se aduce in discutie pt a compensa faptul ca e casnica sa zicem sau ca la job castiga mai putin decat barbatul.
daca recunoaste ca nu e casa ei ( actele zic altceva) si ca doar a investit, ii puteti da la partaj c/val a jumatate din cat ati renovat in casa de-a lungul casatoriei.
Numai prin instanta o puteti obliga sa participe la cheltuielile casei.
Puteti incepe si partajul daca vreti, nu sunteti legat de divort.


Ok , aici incep putin sa ma luminez, singura perioada in care se incadreaza este concediul ,postnatal pentru care sunt cu totul de acord.

Cum aflam "cat a investit" in "renovarea" casei ? Facturi /bonuri nu prea (mai) sunt pt materiale iar manopera a fost facuta "la negru"...?

Prin instanta , prin instanta dar mai precis cum? In baza caror prevederi legale?

Da, partajul se poate face si fara divort dar in baza unor complicatii juridice si pentru motive temeinice, pecand imediat dupa divort se poate cere "la liber" de oricare dintre (ex) soti in orice moment si daca sunt de acord cu 50/50 dureaza extrem de putin (pe cale amiabila, la notar, etc) iar daca (cum va fi cazul meu) se va face pe cale juridica va trebui cumva sa-mi "valorific" dpdv juridic sumele platite ("investite") in intretinerea si conservarea locuintei.
In cazul "taierii nodului gordian" ar trebui pur si simplu sa nu platesc riscand debransarea si disconfortul major al copilului meu, cu repercursiuni privind preocuparea mea ca tata asupra bunei ingrijiri a minorului deci net nefavorabil in procesul de divort...Pai asta nu este un santaj pe fata cu acordul legilor in vigoare ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prima casa Sergiu_rusu Sergiu_rusu Bună ziua, În anul 2012 fiind necăsătorit am accesat singur un credit Prima Casa pentru achiziția unui apartament. Contractul de credit a fost semnat ... (vezi toată discuția)
Bunul propriu poate deveni subiect de partaj? nevasta mă amenință că, în caz de divorț, va trebui să facem partaj la locuință deoarece copilul intră în întreținerea ei IonutGologan IonutGologan Buna. Sa spunem ca nu ma mai inteleg cu nevasta si avem un copil minor impreuna. Locuinta este dobandita de catre mine dinainte de casatorie prin act de ... (vezi toată discuția)
Partaj. refuzul cheltuielilor casei de catre fostul sot ContSters328374 ContSters328374 Urmeaza sa primesc hotararea de divort, si presupun ca voi continua sa locuiesc cu \\"fosta\\" pana dupa initierea si finalizarea unui eventual partaj. Pana ... (vezi toată discuția)