avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Plafon plati!
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Plafon plati!

Buna ziua,
pot acorda intr-o zi avans de trezorerie in valoare de 10.000lei , administratorului in vederea efectuarii de plati diverse?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 18:00, 22 August 2014
Buna ziua,

Nu se pot efectua plati in numerar mai mari de 5000 lei/persoana zilnic, iar rulajul total zilnic este de 10.000 lei.
Multumesc,
plafonul de 5000lei/persoana pe zi este valabil si daca se doreste achizitia de marfa de la cash& carry?
mitrofan1 a scris:

Multumesc,
plafonul de 5000lei/persoana pe zi este valabil si daca se doreste achizitia de marfa de la cash& carry?


Nu, atunci e de 10.000 lei.

Art. 5. -
Pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plată fără numerar.
Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent, persoanele juridice pot efectua plăţi în numerar în următoarele cazuri:
a) plata salariilor şi a altor drepturi de personal;
b) alte operaţiuni de plăţi ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
c) plăţi către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei, plăţile către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în sumă de 5.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei. Se admit plăţi către o singură persoană juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în sumă de 10.000 lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 10.000 lei.

Norme:

Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care funcţionează pe baza legislaţiei în vigoare, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 10.000 lei.
Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 10.000 lei către acest tip de magazine astfel: 10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Facturile cu valori sub 10.000 lei nu intră sub incidenţa acestor prevederi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasare de la o intreprindere individuala mihaelatanasactb mihaelatanasactb se poate incasa/plati de catre o intreprindere individuala cu chitanta sume mai mari de 5000 lei, o singura data? (vezi toată discuția)
Penalitati pentru depasire plafon plata numerar LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Ce sanctiune risca o firma care efectueaza intr- o zi plati cu numerar peste limita admisa(a platit cu numerar o factura de 25000 lei, furnizor persoana ... (vezi toată discuția)
Pot incasa mai multe chitante la aceeasi factura? analici analici Buna seara Doresc sa emit o factura in valoare de 50 000 lei pot incasa de la client cate o chitanta in valoare de 5000 pana la achitarea facturii sau ... (vezi toată discuția)