avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna ziua,


Lucrez intr-un magazin de electrocasnice.
Programul este urmatorul, in ture: o saptamana de la 10 - 17 cu weekendul full de cate 11 ore iar a doua saptamana de la 17 la 22 cu weekendul liber.
Mi-am dat demisia astazi iar ei mi-au bagat 20 de zile de preaviz, insa, preavizul mi-l calculeaza fara weekend-urile lucrate, explicatia lor fiind ca noi in weekend recuperam orele de munca din cursul saptamanii care ar trebui sa fie de 8 ore.
Este normal sa nu imi puna ca zile de preaviz si weekendurile?Practic ar insemna ca muncesc niste zile degeaba care nu vor figura nicaieri...
Iar a doua intrebare ar fi urmatoarea...:

Orele lucrate in weekend, chiar daca ei le numesc de `recuperare` nu ar trebui sa fie platite dublu..pentru ca sunt pana la urma recuperare in weekend?Cum ma pot lamuri exact asupra acestor doua nelamuriri si cum trebuie sa procedez in cazul in care am dreptate, si anume, zilele de weekend din preaviz sa fie calculate la preaviz si orele de `recuperare` muncite in weekend pentru cursul saptamanii sa imi fie platite dublu
Cel mai recent răspuns: dflorin3 , utilizator 19:28, 19 August 2014
1. Trebuia sa va sesizati inainte de a va da demisia , ca programul dvs incalca legislatia muncii.

2. In speta, dvs va trebui sa munciti numai in zilele de luni-vineri,dupa cum sustine angajatorul.

3. Orele suplimentare nu se platesc dublu , decat daca asa ceva este prevazut in c.i.m.,in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului si daca compensarea prin ore libere platite nu este posibila in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

4. Art. 122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Pai angajatorul doreste sa muncesc si in weekend, fara insa ca aceste zile sa scada din numarul total de zile de preaviz,in final ar rezulta ca eu am muncit 24 de zile ( 2 sambete,2 duminici) , pentru ca prind 2 weekenduri full la munca in acest preaviz de `20` zile.
Nu are cum, daca spune ca se recupereaza orele lipsa din zilele de luni-vineri.
Deci maine le voi spune ca nu voi veni in weekenduri pentru ca nu este normal iar in cel mai rau caz in loc de 7 ore in prima tura si 5 in a 2-a tura sa fac program de 8 ore
Mi se pare corecta abordarea dvs.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare bugetari Castravetele Castravetele Buna ziua, Vreau sa imi tin singur indexul de ore suplimentare, sa vad daca imi sunt acordate liberele necesare. Daca exista cineva care ma poate ajuta. ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare lumifatu lumifatu Lucrez intr-o saptamana de la ora 8.00 la ora 14.00 de luni pana joi iar vineri lucrez de la ora 8.00 la ora 20.30. dupa calculul meu de luni pana joi se fac ... (vezi toată discuția)
Preaviz codul muncii BaloghFanni BaloghFanni Buna ziua . Am o intrebare referitoare la dreptul muncii .In data de 25 noiembrie mi-am dat demisia , si fiind angajata de 4 luni jumate , in contract scria ... (vezi toată discuția)