avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Primii pasi pt. repatriati.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Primii pasi pt. repatriati.

Va salut,

Ma bucur ca in curind, ne vom repatria. Un gand pe care il am de multa vreme, dar care sper ca in scurt timp se va realiza.
Dar, in cei peste 20 de ani de cand nu mai traim in Romania, nu avem idee, cu ce avem sa incepem, in primele zile. Probabil ca exista o procedura, un traseu pe care trebuie sa-l parcurgem.
De unde incepem? Ce asigurari trebuie sa platim, unde si cat? Pana ne vom reincadra in munca, va lua ceva timp, deci cum se calculeaza Asigurarile , si care sunt ele?
In ce priveste Cartea de Munca.... inca o avem ,dar normal, au ramas in stadiul din momentul plecarii. Unde si cat pot plati retroactiv, pt. a ajunge la zi? sau...ce se face?
Cat timp ia in general, pentru a ne reintegra in toate cele necesare? birocratic,ma refer.
va rog sa ma ajutati sa inteleg etapele si cerintele legate de aspectul acesta!

In speranta ca nu am indraznit prea mult, va salut cu drag, o viitoare repatriata! :justcuz:

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:47, 7 Martie 2015
multumesc :)
Cat se platesc aceste asigurari, "din buzunar" ? Prefer sa le platesc eu de la inceput, si sa le rezolv dupa ce gasesc de lucru. De restul scap, ca nu am copii minori.
50 lei per luna.
Va multumesc, sunt informatii foarte importante pt. mine. Tot ce credeti ca ar fi de folos in cazul meu, va astept oricand.
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.

2. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (900 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 49,50 lei pe luna.

va multumesc!
ce fac insa in cazul in care , la momentul in care am plecat din tara, aveam 6 ani vechime pe cartea de munca? de atunci au trecut 23 de ani, in care nu am mai platit nimic. Cum procedez pt. a aduce la zi situatia financiara? inteleg ca pentru a primi o pensie minima la varsta de pensionare, (pana la care mai am 15 ani) sunt necesari minim 15 ani de munca?
Platesc retroactiv sau adaug acest nou inceput, la cei 6 ani din trecut?

Alte discuții în legătură

Cum pot plati din mana contributiile la pensie, sanatate si somaj? ionut2001 ionut2001 Salut, am un bun amic care are urmatoarea intrebare: \\"Daca nu lucrez si doresc sa imi platesc din mana tot ce trebuie platit, cat as plati lunar si as avea ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie ecologista ecologista Buna ziua, Am 15 ani vechime in invatamant si de 2 ani lucrez in Anglia. As dori sa stiu daca mi se va lua in considerare vechimea din invatamant in cazul in ... (vezi toată discuția)
Asigurare casnica cu un venit din inchirierea unui imobil dodod dodod Buna ziua, Unde ma pot adresa si eu si cum sa procedez in cazul meu Am ramas fara servici dar nu pot beneficia de somaj Am un vernit suplimentar din ... (vezi toată discuția)