avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gravida neasigurata fara medic de familie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gravida neasigurata fara medic de familie

Buna seara,
Sunt gravida in 6 luni,neasigurata iar de curand am aflat ca nu mai am medic de familie.Motivul fiind ca nu am adus adevarinta ca as fi salariata.Sunt somera de aproximativ 4 ani.am inteles ca daca vreau un medic de familie trebuie sa achit o suma la casa de asigurari desi nu am avut un venit in ultimii patru ani.Ce ar trebui sa fac in situatia mea?V a trebui sa achit zilele de internare cand voi naste?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:05, 21 August 2014
Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.

Cititi topicul de aici
www.avocatnet.ro/content/for...
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.

2. Mergeti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate cu actele necesare prevazute de Ordin CNAS nr. 617 din 13.08.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala mariaelena1999 mariaelena1999 Buna ziua, Am 29 de ani si sunt insarcinata.Nu muncesc de vreo 3 ani deci in concluzie nu am asigurare medicala. As vrea sa va intreb daca sunt ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata, nu am lucrat niciodata, de ce servicii gratuite beneficiez in situatia mea? claudia1313 claudia1313 buna,am 24 ani si in maxim o luna trebuie sa nasc,dar nu sunt asigurata deoarece nu am lucrat inainte deci nici nu depind de indemnizatia de la stat pentru ... (vezi toată discuția)
Asigurari sanatate la gravide anto_riana anto_riana buna ziua. fata mea este gravida in luna a 3-a,nu lucreaza si s-a dus la medicul de familie sa o ia in evidenta.nici nu s-a uitat la ea pt ca nu are asigurare ... (vezi toată discuția)