avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Judecata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Judecata

Buna ziua.

Prietena mea lucreaza intr-un magazin de electrocasnice...foarte renumit la noi.
Problema este urmatoarea:
Anul trecut in Decembrie 2013,la o tranzactie pe televizor s-a descoperit dupa ziua in curs sau dupa cateva zile,nu mai stiu exact ca acea tranzactie nu s-a efectuat, cumparatorul a platit cu cardul.
Toate bune si frumoase,ca se rezolva, ca nu e vina prietenei mele.Acum in Luna August 2014, dupa 8 luni, angajatorul ii face dispozitie de plata pentru acesti bani..cam 17 milioane si ca daca nu semneaza dispozitia `rugata prietenos` ca o sa fie actionata in judecata,ca este caz penal si o sa aiba cazier si viata o sa ii fie schimbata cu acest fapt..nu in bine, si ca impreuna cu toate cheltuielile de judecata in caz ca firma o sa castige procesul + suma de pe tranzactie o sa depaseasca minim 4000 lei, ca o sa le platim si lor avocaul si tot.
Acum, chestia este urmatoarea...momentan nu au facut nici o dovada clara ca este vina ei, nu documente de la banca,nu nimic, ei spun ca pe settlement nu apare nimic,dar nici nu aduc nici o dovada..doar este rugata prietenos..
Motivarea lor ar fi ca..prietena mea a tras cardul prea repede si nu s-a efectuat tranzactia...
Oricum toate bonurile de la casa dupa incheierea zilei sun lipite cu capse de foi A4, puteau foarte usor sa rupa bonul de pe foaia A4 de unde era lipit si sa o bage pe ea..nevinovata
Putea sa fie vorba de o defectiune la POS-ul la care s-a efectuat tranzactia.
Intrebarile ar fi..:
Chiar este caz penal daca este daca in judecata si castiga firma ?
Cum pot demonstra ei ca prietena mea este vinovata 100% si nu poate fi vorba de o defectiune, etc si decat sa plateasca ei, sa o puna pe ea?
Trebuie sa fie prezenta cand este citata la judecator sau poate fi doar avocatul?
Daca firma are castig de cauza, suma in total cu cheltuielile de judecata + suma care ar datora=o de 17 milioane ar sari in total peste 4000 lei?
Cum s-a inchis anul fiscal 2013 cu acea pierdere si tocmai acum, dupa 8 luni este trasa la raspundere?
Chiar daca aduc dovada ( desi nu vad cum ) ca acea tranzactie nu a fost incheiata,este normal sa plateasca ea, sau cea care a inchis anul fiscal aiurea?
Care ar fi sfaturile dumneavoastra in legatura cu acest subiect?
Stiu ca sunt multe intrebari dar rog seriozitate maxima daca doreste cineva sa ma ajute si sa fie cat mai explicit.
Multumesc, o zi buna.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 01:54, 24 August 2014
Mi se pare amuzant tupeul unor angajatori care incearca sa profite de pe urma unor angajati lipsiti de experienta si care nu isi cunosc drepturile.Nu este vorba de nici o infractiune de,furt.inselaciune ,gestiune frauduloasa sau alta fapta de natura penala.Daca se poate dovedi ca eventuala paguba a fost produsa de prietena dvs,poate fi vorba de o braspundere patrimoniala a angajatului fata de angajator,chiar in cazul castigarii unei actiuni formulate de angajator,hotararea obtinuta nu ar avea nici o legatura cu penalul,cazier sau alte povesti.Solicitati o consultatie unui av pentru a va da mai multe sfaturi,oricum nu semnati nimic(angajament de plata) sau alte documente pana nu primiti un sfat avizat.Daca se dovedeste ca paguba chiar a fost produsa de prietena dvs ,suma poate fi recuperata prin retineri lunare de max 1/3 din salariu.
Tocmai ce ne-am dat demisiile amandoi si probabil de aceea grabesc lucrurile.Mai am o intrebare..daca ei aduc dovada de la banca cum ca nu s-ar fi incasat contravaloarea acelei tranzactii ma sfatuiti sa semneze..totusi chiar daca nu s-au incasat banii exista si posibilitatea ca aparatul sa fie de vina,acel POS la care s-a introdus cardul...
Semnand inseamna o recunoastere a producerii unei pagube angajatorului.Nu cunosc cat de frecvent dau erori pos-urile si cum puteti dvs dovedi in instanta ca aparatul nu a functionat,daca ati cunoaste ziua,ora cand a avut loc evenimentul poate s-ar putea obtine de la banca o dovada ca tranzactia s-a incercat.Depinde de dvs daca gasiti o solutie amiabila cu angajatorul,recunoscand prejudiciul si stabilind o eventuala esalonare de plata sau nu semnati nimic si asteptati un eventual litigiu.Daca lucrati in Bucuresti va garantez ca mai devreme de un an si jum nu incepe procesul,Trib Buc fiind foarte aglomerat.
Cineva este raspunzator pentru livrarea marfii fara plata. Cine avea responsabilitatea sa incaseze (in numerar sau card) contravaloarea bunului anterior livrarii acestuia catre cumparator?
Apoi, sunt semne (mesaje) clare transmise de banca prin POS catre utilizator, daca tranzactia s-a realizat sau nu. Poate fi vorba de o regretabila neatentie din partea angajatului. Oricine poate gresi.
Doar in urma unei anchete penale se poate stabili daca este vinovata sau nu in sensul de a raspunde penal.

Poate ar fi bine sa mearga insotita de avocat la firma si sa discute cu totii ca sa incerce sa lamureasca amiabil problema.
Avocatul poate trage anumite concluzii si sa va sfatuiasca in concret in functie si de ce zic ei...

Alte discuții în legătură

Plati card mutzunake mutzunake Buna Ziua, Am un card de debit pe firma , cu care platesc diverse cumparaturi , gen Billa, Selgros , masa servita . La fiecare plata cu cardul pe langa ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea de numerar din bancomat ibmoldovan ibmoldovan Buna ziua. In anul 2012, luna Martie am dorit sa retrag de pe cardul personal suma de 3500 lei. Din nefericire, banca care mi-a emis cardul nu mai exista in ... (vezi toată discuția)
Frauda la card.... silviana26 silviana26 Poate sa ma ajute cineva cu privire la aceasta situatie? In septembrie am cumparat de la Media Galaxy un uscator de par, am vrut initial sa-l platesc cu cardul ... (vezi toată discuția)