La incheierea unui contract de confidentialitate, angajatorul este obligat sa adauge la salariu 25% din valoarea totala a acestuia pentru respectivul salariat?
Dupa modificarea din iulie a Codului Muncii, clauza de neconcurenta isi produce efectele ulterior incetarii CIM, dar nu mai mult de 2 ani de la aceasta data.
Conform noilor prevederi indemnizatia de neconcurenta se plateste pe perioada de neconcurenta si nu pe perioada de derulare a relatiei de munca. Din acest motiv suma platita nu reprezinta un venit de natura salariala, dar poate fi considerata ca fiind un venit de inlocuire. Indemnizatia platita de catre fostul angajator reprezinta pentru acesta cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit.
Avand in vedere ca aceasta categorie de venit nu este reglementata special in Codul fiscal, va fi incadra in categoria altor venituri si impozitat la sursa conform prevederilor art. 79:
"Art. 79.
Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.
Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.
Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut."
f), g), h) şi j), ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.