avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensii

Armata e considerată vechime la pensionare ?
Cel mai recent răspuns: im82 , utilizator 17:28, 24 August 2014
Armata este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta,sau invaliditate.
Nu intra in calculul pensiei anticipate,sau anticipate partiale.
Carp Mircea a scris:

Armata este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta,sau invaliditate.
Nu intra in calculul pensiei anticipate,sau anticipate partiale.


Este vorba de armata cu termen redus sau termen normal pentru băieți.

Dar fetele care au făcut armata în timpul facultății, beneficiază de stagiu asimilat pentru convocarile din timpul facultății, resapectiv de convocarea pentru obținerea gradului de sublocotenent? Făceau armata și in timpul anului scolar, 1 zi /saptamana.

multumersc
Legea 263/2010

ART. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

Facultatea este tot stagiu asimilat.
Nu pot fi doua stagiii asimilate pe acelasi interval de timp.
Mulțumesc.
Da, unul dintre riscurile de a fi femeie.
Legea e lege, iar legea creează de multe ori neechități.
Scuze, fără intenția de a jigni pe cineva. Timpul lor a fost ocupat și cu facultate și cu armata in același timp. Iar de multe ori armata lor nu a fost o joacă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anii de facultate prelungiti medical si stagiul militar la femei se valorifica la acordarea pensiei pentru limita de varsta? ARMIN54 ARMIN54 Buna ziua, as dori sa aflu, daca la pensia la limita de varsta, se iau in considerare anii de facultate prelungiti medical si perioadele de convocare si ... (vezi toată discuția)
Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)
Varsta pensie noidoi noidoi Buna ziua. Puteti sa imi spuneti daca anii de facultate sau de armata se adauga la varsta limita de pensie (adica 65+aceia de armata sau facultate) sau se ... (vezi toată discuția)