avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta pensie

Buna ziua. Puteti sa imi spuneti daca anii de facultate sau de armata se adauga la varsta limita de pensie (adica 65+aceia de armata sau facultate) sau se scad, si se poate iesi la pensie la 65-4 ani de facultate sau - 1.6 ani de armata? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 12:15, 9 Septembrie 2016
1. Perioada in care ati urmat cursurile unei facultati nu constituie vechime in munca, ci stagiu de cotizare asimilat la pensie.

2. Legea nr.263/2010:
Art.49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

Prin urmare, perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar este perioada asimilata stagiului de cotizare si se are in vedere la pensia pentru limita de varsta.

2. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
....

Prin urmare, perioada in care "ati satisfãcut serviciul militar ca militar în termen .... "este perioada asimilata stagiului de cotizare si se are in vedere la pensia pentru limita de varsta.
Deci nu conteaza la varsta de pensionare, doar ca stagiu de cotizare. Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)
Pensii Dumitru666 Dumitru666 Armata e considerată vechime la pensionare ? (vezi toată discuția)
Informare pensie anticipata adrianamario adrianamario Sunt nascuta pe data de 19.06.1958 sex feminin.Sunt inginer cu o vechime in munca de 28 ani si 5 ani de facultate. Cand pot iesi la pensie anticitat. (vezi toată discuția)