avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lnregistrare audio
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lnregistrare audio

buna ziua

este legal ca un angajator sa efectueze inregistrari audio in cadrul societatii, fara ca angajatii sa aiba cunostinta de acest fapt?

multumesc
Cel mai recent răspuns: laura-jurist , utilizator 13:33, 25 August 2014
Sistemele de monitorizare audio si video reprezinta o varianta prin care angajatorul poate sa eficientizeze si sa impuna utilizarea timpului de lucru in interesul sau de catre angajati,
asigurarea protectiei intereselor angajatorului - chiar daca sistemele de supraveghere afecteaza dreptul la intimitate ,drept care nu este suspendat la serviciu.
Lipsa sistemelor de supraveghere poate genera prejudicii angajatorului,atat in activitatea=
eficienta angajatilor ,dar si in afara programului de activitate=securitate
Conditiile in care angajatorul poate instala sisteme de supraveghere sunt legal prevazute
atat prin Constitutie care garanteaza ca
Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata, ca secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil, in timp ce Codul civil dedica o intreaga sectiune respectului vietii private si al demnitatii umane.

cat si prin dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului,care prin art 8 garanteaza
dreptul oricarei persoane la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale",

Conform disp L nr 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
motivatia pentru monitorizarea activitatii angajatului trebuie sa fie una legitima;angajatii trebuie sa fie informati cu privire cu privire la aceasta practica, conditiile in care se desfasoara monitorizarea trebuie sa fie clar explicate.

In situatia expusa ,in care angajatii nu au fost informati de existenta sistemului de supraveghere,rezulta ca angajatorul nu a respectat procedura legala,situatie in care angajatii au dreptul sa sesizeze oficial autoritatile=politia responsabila pentru instalarea sistemului de supraveghere si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, care monitorizeaza si controleaza sub aspectul legalitatii prelucrarile de date cu caracter personal


va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video biserica BX BX Sistem supraveghere video biserica Se doreste instalarea unui sistem de supraveghere cu camere video in curtea unei biserici pentru a preveni furtul. Care ... (vezi toată discuția)
Legal - sistem supraveghere video firma, accesul directorului prin telefon mi_prejmer_sc mi_prejmer_sc Siguranta la locul de munca inseamna si supraveghere video. Dar in ce lege pot gasi : managerul institutiei are \\"voie\\" sa aiba acces permanent,prin soft ... (vezi toată discuția)