suntem 3 fratii si parintii mei doresc sa imi treaca mie garsoniera lor prin contract de vanzare-cumparare cu uzufruct (adica sa stea in casa lor pana la moartea lor ,sa nu pot sa ii dau afara sau sa le inchiriez casa lor)fara sa am grija de ei .Mentionez ca nu le dau nici o suma de banii pentru aceasta casa .Intrebarea mea este daca fratii mei dupa incheierea acestui contract mai pot avea un drept asupra acestei case sau dupa moartea parintilor mai pot avea ceva pretentii
Va multumesc pentru lamurire. Deci , daca se vinde imobilul primit prin contractul respectiv, acel act de vanzare cumparare nu mai poate fi contestat.
Nu exista nici o certitudine de contestare insa relatiile intre mostenitori sunt tensionate si e mai bine sa sufli si in iaurt inainte!;)
Mai am o intrebare. Daca se face iesirea din indiviziune dupa moartea bunicii si nu se ataca acest act, la moartea bunicului mai poate fi atacat avand in vedere ca amandoi apar ca fost proprietari pe actul de vanzare?
Suflatul asta in iaurt se face cu un specialist... ca altfel, e un fel de suflat pe langa!
Eu v-am spus ca nu inseamna anularea actului, nu am spus ca nu se poate "contesta"!
Am mai aratat ca lucrurile sunt compplicate, depinde de la caz la caz si de la situatie la situatie...
De asemenea, am mai cerut unele amanunte...
E greu sa ne facem intelesi astfel in chestiuni atat de complicate... In plus, vi s-a mai spus de o colega faptul ca ar trebui demonstrata plata pretului, nu i-ati raspuns nimic nici ei...
E un fel de bajbaiala ce facem noi aici, incercam sa dam idei fara sa stim situatia... Mergem pe intuneric. B-)
Plata pretului e greu de demonstrat. Este specificat in contract ca s-a platit in fata notarului suma de... Eu va spun ca am cumparat apartament de la o persoana straina si nu am facut inafara de contract nici un alt document precum ca am platit suma specificata. Si a fost real.Eu , de exemplu, am platit numerar contravaloarea apartamentului. Nu stiu cati cumparatori fac vreun document de plata inafara contractului de vanzare cumparare. Daca se cere asta ar trebui inclusa ca obligatorie si chitanta de achitare a pretului specificat in contract, nu? Ar insemna ca toate contractele de vanzare cumparare sa fie nule daca nu se poate dovedi plata. Adica de ce ar fi valabila plata in fata notarului cand este vorba de o persoana straina iar cand este o vorba de un descendent, plata in fata notarului sa fie nula. E un fel de interzicere a contractelor de vanzare-cumparare intre rude.:(
se presupune numai ca POATE nu s-a facut plata, tocmai pt. ca sunt rude, dar asta trebuie dovedita.
Daca se face plata la notar e 50% dovedita, pentru ca e ca si cum ar fi martor, notarul :D.
Incercati sa dovediti eventual ca ati avut o suma mai mare de bani, mostenire, imprumut, cont depus la banca, pe care l-ati retras, ... cu care ati achitat.
Cati cumparatori isi asigura dovezi de plata a pretului? In primul rand, toti aia de vorbesc inainte cu un jurist de instanta civila...
In toate contractele se poate sustine o alta situatie de fapt decat cea reala care a stat la baza actului incheiat. Dupa cum ziceam mereu, e important cu cata acuratete se descrie situatia reala de fapt in act... actul devenind astfel plin de amanunte usor de verificat sau, cel putin, greu de rasturnat... si atunci sta cu atat mai bine in picioare.
Se mai poate dovedi si altfel plata pretului in fata notarului, dar daca actul de vanzare este bine scris si arata clar de ce se face plata cash... Se poate cere notarului (preferabil la data incheierii contractului sau la scurt timp dupa) o certificare de fapte pe acest aspect.
Ma indoiesc de faptul ca un notar poate da la ani sau luni dupa incheierea actului un astfel de document, caci nu stiu daca isi mai aminteste.
In plus, la incheierea unui act de cumparare, notarul nu e obligat sa stea sa vada banii sau sa-i numere, ci e obligat numai sa intrebe partile daca au primit sau dat banii...
Astfel, autentificarea are scop de a certifica faptul ca aia a fost vointa partilor si nu ca el a constatat parte din cele scrise in actul respectiv... in afara de identitatea partilor etc.
Tot ceea ce constata notarul e scris in incheierea de autentificare, nu cred ca scrie pe-acolo ca s-a platit pretul.
Apoi, se mai poate dovedi cu o succesiune de prezumtii plata pretului… gen am scos azi din banca suma x, aproape x fiind pretul platit de mine cash. De asemenea, si asta poate fi ajutata cu o descriere a platii in contract.