avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... legal?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

legal?

Dupa un divort incheiat recent si un copil incredintat mamei, ne-au mai ramas de impartit bunurile (un apartament cu 3 camere). Pentru confortul tuturor, m-am gandit sa ii las fostei sotii partea mea din apartament (50%) in schimbul:
1. Renuntarii la pensia alimentara pe o perioada mai scurta de timp

2. Renuntarii la marirea pensiei alimentare intr-o perioada mai lunga de timp.

Ea nu are posibilitatea de a-mi plati partea decat poate o mica suma de bani care nu ar acoperi decat 10-20% din cei 50%.
Eu vreau sa evit un proces de partaj dar nici nu pot sa raman pe drumuri.

Vreuna din variantele de mai sus se poate aplica legal, cu un contract la notar sau in fata judecatorului?
Cel mai recent răspuns: Serban Tanase , Consultant asigurari 17:01, 21 Mai 2009
Orice conventie cu privire la renuntarea la drepul minorului de a avea pensia de intretinere e lovita de nulitate absoluta.
In asemenea cazuri , chiar existand intelegeri verbale , intre soti , sau chiar scrise , absolut nimic nu-l impiedica , pe viitor , pe celalalt sot sa depuna o plangere pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie (chiar daca , in speta , nu a existat "reaua credinta" ) sau sa se adreseze instantei de judecata in vederea maririi cuantumului pensiei de intretinere.
Cu asemenea intelegeri , numeroase persoane au fost induse in eroare ,prin aceste modalitati dolosive , in fapt, putand subzista infractiunea de inselaciune .Astfel , pretul obtinut din instrainarea unui bun , spre exemplu , nu mai este impartit corespunzator , facandu-se o "intelegere" cu privire la pensia de intretinere.Orice actiune ulterioara de a o recalcula , sau dobani (in caz de neplata) nefiind exclusa de lege.

Nu recomand , nicidecum , ca , dupa desfacerea casatoriei prin divort , anumite efecte sa fie solutionate prin acel "creditum" - increderea intre soti - intrucat , din punctul meu de vedere , notiunea este relativa , poate conduce , in mod vadit , la pierderea unor drepturi .

alexandru30 a scris:

Dupa un divort incheiat recent si un copil incredintat mamei, ne-au mai ramas de impartit bunurile (un apartament cu 3 camere). Pentru confortul tuturor, m-am gandit sa ii las fostei sotii partea mea din apartament (50%) in schimbul:
1. Renuntarii la pensia alimentara pe o perioada mai scurta de timp

2. Renuntarii la marirea pensiei alimentare intr-o perioada mai lunga de timp.

Ea nu are posibilitatea de a-mi plati partea decat poate o mica suma de bani care nu ar acoperi decat 10-20% din cei 50%.
Eu vreau sa evit un proces de partaj dar nici nu pot sa raman pe drumuri.

Vreuna din variantele de mai sus se poate aplica legal, cu un contract la notar sau in fata judecatorului?

Ati putea incerca alta varianta: introduceti actiune de partaj, va prezentati in fata instantei cu o tranzactie prin care impartiti apartamentul in nautura fiecaruia cate 50 %, devenind astfel coproprietari si solicitati o hotarare care sa consfinteasca invoiala partilor. Apoi faceti un contract de vanzare cumparare cu fosta sotie cu plata in rate, lunar, calculata pe o perioada de timp cat sa acopere sulta pe care v-ar datora-o. Rata lunara sa fie echivalentul valoric al pensiei de intretinere pe care o platiti lunar, urmand ca aceasta sa devina poprietar la achitarea ratelor.
Toate variantele astea, ba cu declaratie, ba cu rate... pot fi dovedite, la un moment dat, ca modalitati de a ocoli nulitatea absoluta!
In aceste conditii, actul cade!
Adica se pot face chestiuni cu aparenta legala, dar partil;e trebuie sa fie pe deplin constiente ca ele pot fi desfiintate de catre una dintre parti daca se supara... B-) Si cum e o relatie pe termen lung... nu se stie niciodata!

In plus, ca sa clarificam: dreptul la intretinere nu poate face obiectul niciunei tranzactii, niciodata! Asa incat, sa faca o tranzactie prin care ihnstanta sa ia act, nu se poate, caci instanta poate incuviinta sau nu invoiala partilor privitoare la pensie.
Intre invoiala si tranzactie e mare diferenta, tratament legal diferit, au obiecte diferite, moduri de a deveni definitive... diferite si tot asa.
Tot mai des ele sunt confundate, din eroare.
n-ar fii mai simplu sa vindeti imobilul si sa impartiti banii >> urmand ca fiecare sa-si ia eventual o garsoniera ?

orice decizie ati lua, va sfatuiesc sa aveti in fiecare luna dovada ca dvs ati achitat pensia alimentara copilului .
Sunt de acord cu d-na av roxanel!Totusi dv. va este teama,indicat ar fi sa platiti pensia de intretinere minor dar in acelasi timp sa obtineti la partaj 50% din apartament,daca Instanta va acorda aceasta cota(eu ma indoiesc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la pensia alimentara a minorului ce il am in intretinere este posibila? luminita_gab luminita_gab buna ziua! vreau , va rog daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema majora atat pt mine cat si pt fiul meu minor in varsta de 7 ani! in urma hotararii de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara MisteriosulDCO MisteriosulDCO Buna ziua! Povestea mea incepe cu fosta nevasta, cu care am fost casatorit 7 ani, in urma casatoriei a rezultat o fetita. in urma cu 2 ani jumatate am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt divortat cu un copil minor, iar in momentul de ... AlexandruB10 AlexandruB10 Buna ziua, Sunt divortat cu un copil minor, iar in momentul de fata am ajuns la partaj. Initial, decizia mea a fost sa las apartamentul cumparat impreuna ... (vezi toată discuția)