avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modul de stingere a datoriilor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modul de stingere a datoriilor la intretinere

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am de facut o expertiza contabila pentru un locatar care a platit intretinerea luna de luna, la scadenta, mai putin cu cota de cheltuieli indiviza cu care nu este de acord; in fiecare luna a platit asa cum era in lista de plata mai putin cu cheltuielile specificate mai sus, dar a acumulat penalitati in decurs de patru ani. Exista sume platite care reprezinta doar penalitati. Intrebarea mea este urmatoarea: cand se incaseaza bani in ce cuantum se scad datoriile din luna si penalizarile? Din situatia pe care am facut-o reiese pe parcursul a 4 ani o suma de 952 lei neplatita (aprox.20 lei/luna x48 luni). Tot in decursul acestor ani, a platit penalizari de 1300 lei si Asociatia inca ii calculeaza pentru ca in momentul incasarii stingeau probabil intai din penalizari si mai apoi din datoria de baza, astfel ca in luna iulie 2014 el plateste abia intretinerea pe noiembrie 2013. Eu ma gandeam astfel: are datorie restanta suma de 952 lei - il penalizam cu aceeasi suma, dar negasind in Legea 230 stipulat clar (ca in contractele bancare) va cer respectuos opinia. Orice idee imi poate fi de ajutor...:(:
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:33, 29 August 2014
Se aplica dispozitia in vigoare actualmente cand realizati expertiza financiar contabila,
respectiv opereaza normele referitoare la ordinea de stingere a datoriilor,- reglementata de NCC art. 1506-1509 adoptat prin Legea nr. 287/2009, republicata cu modificari si intrata in vigoare de la 01.10.2011.
Prin noile prevederi ,legiutorul lasa la latitudinea partilor sa stabileasca o ordine de stingere a datoriilor.
In cazul asociatiilor de proprietari ,comitetul executiv poate dispune decizii prin care sa fie
reglementata ordinea de stingerie a datoriilor.
Se impunea achitarea restantei in ordinea vechimii cu penalitatile aferente,astfel incat sa nu mai ramana sume cu titlu de restanta
Chiar daca proprietarul a inteles sa achite suma de baza,in evidenta asociatiei a ramas cu sume cu titlu de restanta,respectiv penalitati neachitate in termenul stabilit
Nu inteleg prea bine ce doriti de fapt.
Doriti sa faceti o recalculare a sumelor deja platite sau doriti sa stiti cum calculati si cum incasati de acum incolo pentru sumele ramase inca neachitate?

De principiu se incaseaza in ordinea vechimii atat cotele de baza, cat si penalizari, astfel incat restantierul sa nu fie dezavantajat in mod grosolan si sa plateasca o suma a penalizarilor mai mare decat cotele restante.
Oricum, penalizarile nu pot depasi cuantumul cotelor.

Reveniti cu lamuriri.
monicaion a scris:
... astfel ca in luna iulie 2014 el plateste abia intretinerea pe noiembrie 2013.

De aici pot intelege ca sumele achitate la asociatie au stins debitele in ordinea vechimii, ceea ce este corec.
Chiar daca restantierul a avut in intentie sa plateasca luna de luna intretinerea fara a mai plati acea suma de 952 lei veche de 4 ani, administratorul, la incasearea oricarei sume a stins debitele cele mai vechi. Dar intotdeauna, luna de luna, proprietarul a avut restante de 952 lei (ori poate ceva apropiat de aceasta suma) ori a fost posibil ca acest debit sa cresca luna de luna daca din sumele achiate, asociatia a mai stins si ceva penalizari.
Calculul penalizarilor nu se poate face asa cum spuneti dumnevoasrtra, dubland debitul de baza, ci se are in vedere suma restanta luna de luna, numarul de zile de la o luna la alta, procentul s.a..m.d.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii intretinere, verificarea stingerii BeYourSelf BeYourSelf Buna ziua, Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Penalizari neachitate myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati. Daca nu achita si ... (vezi toată discuția)