avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile copilului cu dubla cetatenie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile copilului cu dubla cetatenie

Buna ziua,am si eu mai multe nelamuriri,daca ma poate ajuta cineva...multumesc din suflet! sunt o mama singura,cu doua gemene de 2ani. tatal lor este cetatean Spaniol dar nu am fost casatoriti si nici nu mai suntem in relatii bune.acum 2 ani dupa ce am nascut am fost cu fetitele la ambasada Spaniei din Bucuresti .acolo le-a facut certificate de nastere,pasapoarte Spaniole si le-a dat cetatenia spaniola deoarece tatal este catatean spaniol.toate acestea le-am facut singura fara tatal lor,acum fetele au dubla cetatenie pana la 18 ani.acum pasapoartele lor expira ,au fost valabile 2 ani si am sunat la ambasada sa vad cum fac.sa schimbat consula ,adica este alta nu ceea de acum 2 ani si mi s-a zis ca trebuie sa am o imputernicire de la tatal copiilor ca sa cer sa mi le schimbe...este corect? eu cu tatal lor sunt in proces de 1 an pt pensie alimentara in Valencia,s-a ascuns,a schimbat nr de tel abia acum i-am dat de urma cu o firma de detectivi sa pot inainta la proces...deci nu am nici o sansa sa-mi dea el o imputernicire... CE POT SA FAC? in afara de asta am nevoie de certificatele de nastere pt avocat.certificatele de nastere sunt valabile 3 luni,trebuiesc cerute mereu altele...fetele sunt inregistrate in baza de date de la ambasada Spaniei din Bucuresti. eu sunt in Valencia.... am nevoie de certificatele de nastere si vreau sa aduc fetele aici? CE POT SA FAC? altceva,stie cineva ce drepturi au fetitele de 2 ani si 4 luni, cu cetatenie spaniola in Spania? asigurari de sanatate?eu nu stiu nimic.... MULTUMESC DIN SUFLET!
Cel mai recent răspuns: dnd76 , utilizator 13:41, 31 Mai 2009
In primul rand trebuie sa stiti ca statul spaniol nu permite dubla cetatenie – deci, copii dv nu au dubla cetatenie d.p.v. al legii spaniole.
Mai apoi, nu se intelege clar, dar deduc ca ati nascut in RO... Prin certificatele de nastere romanesti copiii sunt cetateni romani...
Fetele au (in certificatul de nastere) numele de familie al tatalui? Cand, acum 2 ani, ati fost la consulatul spaniol nu ati avut o declaratie scrisa de tata?! Nu s-a cerut acceptul lui in scris?! Nu au cerut un document prin care sa doveti ca – in calitate de parinti (chiar necasatoriti) – v-ati inteles asupra cetateniei copiilor?!

Dincolo de teorie, cazul dv nu este unul general, deci poate fi rezolvat numai individual, iar daca cei de la consulatul spaniol au cerut imputernicire din partea tatalui... cred ca trebuie sa obtineti.

Puteti lua fetele la dv – le inscrieti pe pasaportul dv si le duceti in Spania, unde, presupun, aveti drept de rezidenta...

E ceea ce se numeste o situatie incurcata...

Fetele, daca li se permite cetatenia spaniola au toate drepturile cetatenilor spanioli (deci inclusiv asigurare medicala, alocatie de stat etc). Alocatie de stat puteti obtine chiar daca nu sunt cetateni spanioli – daca dv lucrati legal pe teritoriul Spaniei (exista o procedura prin care se cere alocatia de stat in cazul copiilor cetatenilor romani care lucreaza in strainatate).
Multumesc pt raspuns dar..... fetele au dubla cetatenie pana la 18 ani cand aleg ele cu ce cetatenie vor sa ramana, ceea ce stiu sigur.pe mine ma interesa ceea ce mi-ati scris la sfarsit sa zicem.am nascut in Romania,tatal a fost si le-a recunoscut ,a semnat,in certificatul de nastere Romanesc copii au numele lui,in cel Spaniol au si numele meu ,stiti asa este la Spanioli .La ambasada sigur ca mi-au cerut acte,dar daca unul din parinti este cetatean Spaniol atunci copilul primeste automat cetatenia. MULTUMESC! NUMAI BINE!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere romanesc pentru copii nascuti in strainatate ce acte imi trebuie ca sa-l fac? nichitean nichitean buna. ma numesc luminita si am o fetita de 2 ani nascuta in spania.as vrea sa stiu ce acte imi trebuie pentre ai face certificat de nastere romanesc.eu sunt ... (vezi toată discuția)
Certificatul de nastere in spania Vasilica-Irina Vasilica-Irina sunt insarcinata si locuiesc in spania as vrea sa stiu eu nasc in spania mi se face in in spania certificatul copilului sau trebuie sa merg in tara sa ii fac ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor din spania in romania ionstoica ionstoica copilul are parinti cu cetatenie romana,copilul are numai certificatul de nastere spaniol ce trebuie facut pentru a putea veni toti trei in romania(parintii si ... (vezi toată discuția)