avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... metodologie calculare concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

metodologie calculare concediu prenatal

Hello,

lucrez intr-o institutie de stat, sunt in CIC pentru bb1, si sunt insarcinata cu bb2. as vrea sa opresc CIC-ul si sa intru in concediu prenatal, intrucat este 85% din brut si mi-ar conveni mai mult...dar mi-e un pic teama intrucat nu sunt convinsa ca cei de la noi de la personal calculeaza cum trebuie concediu. Mentionez ca eu am mai avut CIC-ul intrerupt pana in luna februarie 2009, si am avut salariu chiar sume foarte importante.

Dar iata situatia unei colege : a intrat in prenatal la 1 aprilie 2009, si i s-a calculat concediul prenatal luand in calcul veniturile pe ultimele 6 luni. Numai ca are luni in care a avut venituri mai mari de 7200 ron (limita maxima, adica 6 luni *venit mediu pe economie) si luni in care a avut mai putin de 7200 ron. ideea este ca dna de la personal nu a facut media veniturilor, si sa aplice 85%. ci al uat foecare luna in parte a plafonat acolo unde era cazul, si apoi a aplicat 85%...asa s-au pierdut banuti.

caz concret:


octombrie 2008- 11 700 ron (brut)

noiembrie 2008- 12 500(brut)

decembrie - 4 200(brut)

ianuarie - 4 200(brut)

februarie- 4 200(brut)

martie- 4 200(brut)

TOTAL = 41 000/ 6 = 6833 ( este sub plafonul de 7200)

aplicand 85% ar fi trebuit sa primeasca 5808 lei

DAR NU S-A INTAMPLAT ASA.:D

cei de la personal au calculat lunilie octombrei si noimebrie cu 7200 (plafonate) si restul cu 4200 ron, si i-a revint un venit de 4420 RON. #-o#-o#-o

ESTE CORECT????

sper ca ati inteles situatia..ideea este ca as vrea sa pot avea aceste norme metodologice din care sa reiasa ca trebuie facuta media veniturilor pe ultimele 6 luni. Ma puteti ajuta? sau a mai fost cineva in situatie?:">

cu multumiri d'avance,
Cel mai recent răspuns: popeasca , utilizator 07:49, 20 Mai 2009
1. E vorba de OUG 158/17.11.2005 (M.O. 1074/29.11.2005) si Normele de aplicare din 27.01.2006 (M.O.147/16.02.2006).
2. Daca imi dati o adresa de e-mai vi le trimit.
va multumesc frumos pentru raspuns.

Iata adresa mea de mail "editat"
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
popeasca, utilizator
V-am trimis cele promise.
Rog, confirmati primirea!
Este corect cum s-a calculat. Asa cum este specificat si la art 10 din legea 158 (mentionata de tudorvaleriu) :
1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Daca ar fi fost asa cum spuneati dvs, nu ar mai fi avut logica aceasta plafonare. Rolul ei este de-a se plati mai putin. ;)

As mai face o precizare. Modalitatea de calcul a indemizatiei de maternitate este urmatoarea: Suma veniturilor pe cele 6 luni (cu plafonarile de rigoare) se imparte la suma zilelor lucratoare din cele 6 luni. Rezultatul se inmulteste cu 85%, iar coeficientul rezultat reprezinta indicele de indemnizatia de maternitate pentru o zi lucratoare. In lunile in care se acorda aceasta indemnizatie de maternitate, ea se calculeaza astfel: se inmulteste acest indice cu numarul de zile lucratoare din luna pentru care se calculeaza indemnizatie. Deci exista si posibilitatea, ca in functie de numarul de zile lucratoare existente intr-o luna, sa varieze si aceasta indemnizatie de maternitate.
multumesc frumos. am citit ce mi-a trimis tudorvaleriu si am inteles...eu initial ma oprisem la "medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni" #-o#-o

si eu as mai avea o intrebare, vis a vis de situatia mea. Vreau sa intru de la 1 iulie in prenatal. Pana in februarie 2009 am avut salariu neintrerupt, si apoi, adica, martie, aprilie, mai si respectiv iunie 2009 am beneficiat/beneficiez de CIC cu un cuantum plafonat de 4000 ron.

asta inseamna ca din martie 2009 mi-am pierdut calitatea de aisgurat???? am intrebat pe cineva la Directia de Munca (nu mai stiu exact cum se numeste, cei care s eocupa de CIC) si mi-a zis ca este venitul asimilabil (lucru care l-am intels si din ce am citit pe forum) dar se plateste si cotizatia pentru a beneficia de concediu medical???

daca nu , se poate aplica urmatoarea regula:

baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.

mi-ar conveni, intrucat as lua 85% din 7200, ceea ce e mult mai mult decat 4000 ron.:D

scuze pentru insistente, dara gasesc ca forumul este super si sunteti si foarte prompti si foarte Profesionisti =D>=D>=D>
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
popeasca, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul concediu prenatal osimona osimona Buna ziua, As dori sa stiu daca venitul ptr concediul prenatal este plafonat la o valoarea maxima, asa cum este plafonata indemnizatia de crestere a copilului ... (vezi toată discuția)
Ajutor - calcul indemnizatie concediu prenatal!!! Gabriela Negrut Gabriela Negrut Va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei in urmatoarea situatie: Incepand cu 19 mai 2009 angajata intra in concediu prenatal. In mod normal trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta indemnizatie concediu nastere si lauzie edward_zone edward_zone Sotia mea a nascut in octombrie 2008 dupa care a beneficiat de concediu de maternitate si lauzie de 126 zile timp in care a primit indemnizatia pentru acet tip ... (vezi toată discuția)