avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna ziua,

Conducerea unei societati a dat o decizie conform careia vinerea nu se mai lucreaza, deci nu se mai plateste. In cazul concediului de odihna, vor ca ziua de vineri sa se calculeze ca zi de concediu, adica daca ne luam 10 zile concediu odihna, asta sa insemne ca si pana acum 2 saptamani, nu 2 saptamani si 2 zile cum ar fi normal, tinand cont ca vinerea e declarata ca nelucratoare. E legal sa faca asta?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:54, 1 Septembrie 2014
Nu este legala, intrucat se modifica si durata timpului de munca, in loc de 5 zile lucratoare sunt 4 zile lucratoare.

Acea decizie poate fi contestata in instanta.
Interdictia prevazuta de Codul muncii are in vedere o durata mai mare de munca (40 de ore distribuite in 5 zile), insa nu are in vedere interdictia unei durate mai mici.
Putem discuta de o modificare unilaterala a unui element esential al contractului de munca (timpul de munca), modificare care se poate face si cu acordul salariatului.

Ilegala este modalitatea in care se acorda CO, in sensul ca acesta NU se poate acorda in fractii de ... 1 zi.

In acest sens, dispozitiile art. 148 din Codul muncii prevad la alin. 5:
În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Concediul nu se acorda in fractii de 1 zi. Concediul este (de exemplu) de 10 zile dar, intrebarea mea era daca e legal ca si vinerea sa fie considerata zi de concediu, in conditiile in care s-a luat decizia ca vinerea sa fie zi nelucratoare.
Daca s-a aplicat reducerea temporara a programului de lucru, asa cum prevede Codul muncii, art.52, atunci si pentru efectuarea CO saptamana de lucru are 4 zile, nu 5.
Nu este corect cum doreste sa procedeze angajatorul.

Codul muncii

ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
... c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; ...
(3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
ART. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.



Ilegala este modalitatea in care se acorda CO, in sensul ca acesta NU se poate acorda in fractii de ... 1 zi.


Se poate efectua si o singura zi de CO, daca angajatul asa doreste si angajatorul aproba, Codul muncii nu interzice acest lucru. Singura conditie este ca macar o transa de CO sa aiba cel putin 10 zile lucratoare neintrerupte.
Ganditi-va la cazul unui angajat care are 21 de zile de CO si are programare astfel: 10 zile in iulie, 5 zile august, 5 zile noiembrie si 1 zi in decembrie. Se respecta conditia celor 10 zile.


Codul muncii:
ART. 148
... (5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna Daliborka Daliborka Buna ziua in cazul in care societatea doreste sa inchida activitatea 3 saptamani, are dreptul de a obliga salariatii de a intra in concediu fara plata?pt ca ... (vezi toată discuția)
Concediul edwe69 edwe69 de 1 an lucrez la un service,am o vechime de 12 ani in campul muncii iar acum a venit perioada concediilor. patronul spune ca ne da 7 zile lucratoare este ... (vezi toată discuția)
Pontare intrerupere activitate Emiro29 Emiro29 In cazul in care o companie intrerupe activitatea pentru anumite perioade de timp ( vara 2-3 saptamani, iarna 1 saptamana ), poate obliga angajatii sa solicite ... (vezi toată discuția)