avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA la inceput
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA la inceput

Am infiintat un PFA care se ocupa cu produse handmade. As dori sa cunosc cateva detalii cum ar fi:
- exista un termen limita pentru a-mi achizitiona casa de marcat? (mentionez ca inca nu am inceput activitatea deoarece am inteles ca pot sa o incep abia dupa ce imi vine decizia )
- sunt obligata sa contribui la asigurari sociale (pensie) daca eu nu sunt angajata nicaieri si deci nu am contract de munca?
- fiindca am infiintat de curand PFA ce ar treb sa mai fac (mi-e frica sa nu platesc vreo amenda ca nu am luat casa de marcat sau mai stiu eu ce naiba pot sa zica astia, ca nu am facut la timp) ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 17:37, 3 Septembrie 2014
Dupa ce primiti actele de infiintare de la registrul comertului va luati casa de marcat (daca activitatea solicita asta) pentru ca nu puteti incepe activitatea fara sa o aveti si s-o folositi.
Da, trebuie ca la infiintare, odata cu D220 cu venitul astimat, sa depuneti si D600 cu venitul lunar minim asigurat (anul acesta 804 lei) pentru plata contributiei la pensie de 252 lei lunar.
O P.F.A. care obtine un venit anual mai mic de 4 x salariul mediu (pentru 2014 este 4 x 2298 = 9192) nu are obligatia platii C.A.S.

Aceasta inseamna ca la inceput nu sunteti obligat sa depuneti declaratia 600, dar, daca depasiti acest plafon, trebuie sa platiti si din urma cu majorari (dobanda + penalizare).
Multumesc pentru raspunsuri. Mentionez ca am sunat la ANAF pentru a intreba daca trebuie sa depun si declaratia 600 cum spunea dl George-Neagu. Cei de acolo mi-a de la sector 6 mi-au spus ca nu trebuie.
Acum am obs si raspunsul d-lui Iulian Manea. Dar nu am inteles de ce ar treb sa platesc penalizari + amenda daca eu nu stiu ce suma voi face. Ar treb sa fie ca la lumina.. ca un fel de recalculare..dar nu sa platesc amenda+penalitati.
Nu amenda, penalitati si dobanda..

Dece ? Ca asa este formulata "mult prea iubita legea a noastra"....

Ca o completare trebuie sa va cumparati doua registre ( de la librarie) si sa le inregistati la anaf ( RJIP si RI).
Optional si RUC ... vi-l recomand ...sa fie.... ( costa 30 de lei si se cumpara de la Anaf)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa declarații d220, d600 nedepuse la timp GhitaB27 GhitaB27 Bună dimineața! Sunt PFA din octombrie 2013. Nu am plătit contabil și se pare că singur nu mi-a ieșit deloc bine. Am aflat de pe ... (vezi toată discuția)
Pfa neclaritati MrDerpson MrDerpson Salut, Saptamana trecuta am primit de la onrc certificatul de inregistrare pentru PFA CAEN 7022 activitati de consultanta pentru afaceri si ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pfa bluesky_c3 bluesky_c3 Ma puteti ajuta va rog, cu urmatoarele intrebari? 1. Acum mi-am infiintat PFA-ul. De cand sunt obligat sa depun si declaratia 600? Daca o depun peste 3 luni ... (vezi toată discuția)