avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemnizatie crestere al doilea copil - fara ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemnizatie crestere al doilea copil - fara pauza intre cic

buna ziua,
eu si cu sotul meu ne dorim inca un copil, avand deja un baietel de un an si o luna; la directia de munca si protectie sociala din str hambarului nu am reusit sa prind azi pe cineva la telefon, dar poate ma ajuta cineva cu o informatie sigura despre cum se va calcula indemnizatia daca voi naste al doilea copil inainte ca primul sa implineasca doi ani? nu voi avea pauza intre cele doua cic-uri... iar firma la care lucrez s-a inchis anul acesta in ianuarie, desi acest lucru nu cred ca ma va afecta; acum primesc indemnizatie de 85% din veniturile nete obtinute in cele 12 luni inainte de nasterea primului copil.
Desigur ca voi intreba chiar la directia de munca si asistenta sociala, dar pana atunci poate ma ajutati voi cu o parere.
va multumesc frumos,
o zi buna tuturor

Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 09:50, 21 Mai 2009
deci sa inteleg ca noua indemnizatie ar fi 85% din cea acordata la primul copil? multumesc
Da, ati inteles bine:
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
revin cu raspunsul oficial obtinut de la directia de munca si protectie sociala din str hambarului: dc al doilea copil se naste inainte ca primul sa implineasca 2 ani, concediul se va prelungi pana al doilea copil va implini 2 ani, iar valoarea indemnizatiei va fi aceeasi, pt ca se va aplica 85% la veniturile anterioare nasterii primului copil.
Daca a doua nastere este dupa ce primul copil implineste 2 ani, procentul de 85% se va aplica asupra perioadei asimilate, adica lunile cand eram in cic, adica asupra primei indemnizatii, si, respectiv, ce voi incasa din somaj pana nasc, pt ca, in cazul meu, din cic 1 as intra in somaj direct (firma s-a lichidat).
Deci indemnizatia in acest caz ar fi mai mica, dar nu 600 ron.
Nu am intrebat ce se intampla dc nici nu lucrez, nici nu iau somaj sau altceva in perioada de dupa a doua nastere, in cazul in care se intampla dupa ce face primul copil 2 ani, pt ca nu ar fi cazul meu.
Sper sa ajut si pe altii cu aceste informatii si va multumesc oricum.
O zi buna tuturor
Indemnizatia de crestere e de 600 ron, chiar daca 85% din media veniturilor profesionale reprezinta mai putin de aceasta suma.
pt pakos: se pare ca nu ati inteles bine: in cazul meu, nu voi lua 600 ron, ci aceeasi indemnizatie ca la primul copil, daca cel de-al doilea se va naste inainte de primul.
Mi s-a explicat ff clar de catre un angajat al dept juridic din cadrul directie de munca si protectie sociala.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil IANISEL IANISEL Buna ziua In prezent ma aflu in concediu ingrijire copil, si eneficiez de 85% din venituri.aceste se va finaliza la data de 29 .10.2010. Sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil 2 ani enikohorst enikohorst Buna ziua, As avea o intrebare destul de simpla: momentan sunt in concediu de crestere a primului meu copil pana in aprilie 2009. In luna martie 2009 insa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al 2-lea copil dupa concediu fara plata mirikeus mirikeus In acest moment sunt insarcinata cu primul copil urmand sa nasc in mai. Tare mult mi-as dori sa fac si pe al doilea bebe la o distanta de maxim 2 ani ... (vezi toată discuția)