avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizitare minor

Buna ziua,
Am trait in concubinaj timp de 6 ani la parintii mei, rezultand un baietel din aceasta relatie. In momentul de fata baiatul este pe numele meu are 11 luni si mama baiatului nu mai locuieste cu mine de cand baiatul avea 2 luni locuind la parintii ei. Am sunat-o pe mama baiatului meu de cateva ori, pentru a-mi vizita si a-mi plimba baiatul. imi interzice mereu si nu ma lasa sa-mi vad copilul doar cu ordin judecatoresc. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac legal sa-mi vad copilul si cat ar dura procedurile legale. Multumesc anticipat.
Cerere in instanta pentru exercitarea autoritatii parintesti in comun si de stabilire a unui program de vizitare minor.

Durata procedurii cam 6 luni poate 1 an.
Multumesc.
Pe durata procedurii eu nu imi pot vedea copilul? Nu exista nici o procedura legala pentru a-mi vedea copilul? Va rog un sfat.
Doar daca formulati o astfel de cerere pe calea ordonantei presedintiale si aceasta se admite, incuviintandu-va astfel sa aveti legaturi personale cu minorul pana la finalizarea dosarului de fond.
Va multumesc mult.


Programul de vizitare
se poate derula la domiciliul tatalui sau la domiciliul minorului.

De asemenea, poate fi petrecut un program de agrement, in localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate.

Programul de vizitare poate fi derulat si in week-end.

Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.

Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.

Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).

In caz de neintelegere, se poate proceda la executarea silita a hotararii judecatoresti, cat si la depunerea unei plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea a masurilor privind incredintarea copilului minor.




Prezenta tatalui in viata copilul este necesara,pentru conturtarea personalitatii si pentru a exista o evolutie corespunzatoare a acestuia.

Absenta figurii paterne poate duce la grave carente de ordin emotional.


In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.

Vor fi , de asemenea, audiati si martori ( in cauzele de dreptul familiei pot fi audiate si rudele apropiate, date fiind relatii intime derulate intr-o casnicie sau intr-o relatie de concubinaj).




Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.

Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.


Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere situatia copilului, cat si interesul superior al acestuia

Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii , relaţiile personale se pot realiza prin găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele la care copilul nu locuieşte in mod obişnuit.



Succes.




Alte discuții în legătură

Modificare program vizita minor IngridIoana IngridIoana sunt mama unui baietel de 2 ani. in martie 2012 s-a stabilit in intstanta programul de vizita pentru minor in favoarea tatalui (el a fost cel care a cerut ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare conpama conpama Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate omatcons omatcons Am un copil care are 21 de ani. Baiatul a avut o relatie in urma cu circa un an dupa care relatia lor s/a racit. In urma cu o luna am primit un SMS de la ... (vezi toată discuția)