avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu trecut pe notificarea de plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu trecut pe notificarea de plata

Buna ziua,

Fac o notificare de plata firmei unde lucrez.Sunt insarcinata si momentan sunt in CM.Sunt angajata din Iulie 2013 cu salariul brut 800 lei (minim pe economie).Conform legii salariul minim a crescut ,in prezent pana la 900 lei. Verbal am convenit ca salariul meu in mana sa fie 800 ron cu 8 ore lucrate/zi.Pe notificare ce salariul trebuie sa trec? (Am de luat restanta 01-07 respectiv 31-07/2014).In aceasta perioada am lucrat pana pe data de 18 ,dupa care am intrat in CO fara a mi se plati vre-o indemnizatie de CO.Trec salariul legal net de 670? sau 800? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:19, 2 Septembrie 2014
Pe notificare veti trece salariul brut, cel din acte, facand aceasta mentiune. Veti notifica societatea sa va achite salariul net restant aferent perioadei ... dar atentie, salariul minim brut pe economie a crescut de la 01.01.2014 la 850 lei iar de la 01.07.2014 la 900 lei.
Si cum ma sfatuiti? Eu am contractul vechi cu cei 800 lei brut.Trebuie sa obtin un act aditional de la patron cu aceasta marire ,sau pot trece direct 900 lei , acesta fiind minim pe economie prin lege?
Pentru majorarea salariului minim nu este obligatorie incheierea unui act aditional. Acesta poate fi majorat de catre angajator printr-o decizie unilaterala.

In notificare, veti trece salariul inscris in c.i.m.

Daca nu vi s-a majorat salariul (avand in vedere ca sunteti sub minimum prevazut de lege) , atunci puteti sesiza Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

HG 871/2013
....
(2) Incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora.
.....
Art. 3. - (1) Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 si 2 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei
(2) Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (1) se fac de catre personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.
...
Nu as' sti sa zic daca in acte a majorat sau nu...cert este ca in mana am luat 800 ron. Prin urmare trec in notificare cei 800 ron (Brut) din CIM,insa consider ca ar' trebui sa primesc in mana netul aferent salariului minim pe economie din prezent, ci anume din 900 ron raman 670.Patronul nu ar' trebui sa calculeze salariul net datorat din cei 800 ,adica 601 ron ,pentru ca ,contrar intelegerii verbale de a da "in mana" 800 ,sunt constienta ca va trebui sa merg pe cale legala cu un net aferent.Insa corect este cel de 670 nu de 601 cred eu. Multumesc!
Ca sa intelegem mai bine, care este salariul brut sau net pe care-l luati in prezent? (cel pentru care semnati statele de plata)

Alte discuții în legătură

Salariu de incadrare MIHAELA SMARANDACHE MIHAELA SMARANDACHE Va rog sa ma ajutati si pe mine sunt asistenta personala persoana cu handicap de ce la marirea salariului minim pe economie asitentilor personali nu li se ... (vezi toată discuția)
Salariul minim / economie / 2014 RusRIM RusRIM Buna ziua, Nu prea inteleg ce va urma. In MO 703/15.11.2013 a fost publicata HG 871 cu privire la nivelul salariului brut minim /economie. Acum, ca au aparut ... (vezi toată discuția)
Salariu angajare studii medii 600 ron? Alinush11 Alinush11 Buna ziua Apelez la dumneavoastra in speranta a fi lamurita intr-o problema.Am aplicat la un job de asistent manager la o firma de traduceri.In urma discutiei ... (vezi toată discuția)