avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara din norma de hrana la MAPN
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara din norma de hrana la MAPN

Compartimentul finaciar al unitatii a efectuat retinerea,incepand cu drepturile salariale ale luni aprilie 2014 platite in luna mai 2014 , in cuantum de 1/4 din toate veniturile realizate,inclusiv NORMA DE HRANA,in baza scrisori Ministerului muncii,Familiei,Protectiei Sociale si Persoanelor varstnice. Mia zis urmatoarele ... Se va avea in vedere castigul net realizat lunar,care include drepturile de solda lunara (asupra carora s-au aplicat regulile de impunere proprii veniturilor din salarii)si suma reprezentand valoarea finaciara neinpozabila a NORMEI DE HRANA la care are dreptul salariatul,motivant de faptul ca suma reprezentand contravaloarea NORMEI DE HRANA intra in categoria sumelor ce se platesc periodic cadrului militar si care sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia.
Raspunsul mentionat mai sus de catre Ministerul munci,familiei,protectiei sociale si persoanelor varstnice este obligatoriu si se bazeaza pe si pe Minuta nr.6/7884/1154/2008,in ceea ce priveste,Stabilirea bazei de calcul a pensiei de intretinere in cazul in care debitorul obligatiei beneficiaza potrivit legi, de norma de hrana incheiata in urma intalniri dintre conducerea CSM si membri comisiei petru unificarea practicii judiciare cu presedintele sectiei civile de la ICCJ,reprezentantul PICCJ si presedinti sectilor civile ,conflicte de munca si asigurari sociale a curtilor de apel pentru discutarea problemelor de practica judiciaraneunitara...... Eu stiu un articol art.728 din codul de procedura civila am dreptul la NORMA DE HRANA integral si fara sa fie urmarita pentru nici un fel de datorie ...... daca imi da conserve in loc de bani ii dau la minor 2 conserve?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:24, 2 Septembrie 2014
Si norma de hrana e tot un venit, sunt bani care vin si vin constant.

din motivarea unei instante
"Cât priveste sustinerea ca din remuneratia pe care o primeste lunar i se opreste bonificatia de masa si ca aceasta nu reprezinta un venit impozabil, nici aceasta situatie nu poate fi retinuta neavând relevanta ca nu reprezinta venit impozabil de vreme ce în categoria de mijloace ale debitorului intra toate posibilitatile materiale de care dispune acesta, adica atât mijloacele sale au caracter periodic dar si orice alte sume platite de angajator în temeiul raporturilor de munca si care au caracter de continuitate.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea normei de hrana se acorda militarilor angajati atunci când nu beneficiaza de alimente, asadar, aceste sume au caracter permanent.

Chiar daca reprezinta echivalentul hranei ce nu se acorda în natura militarilor angajati nu exista fundament pentru a nu fi considerate si aceste sume ca având caracter stabil în conditiile în care oricarui debitor al obligatiei de întretinere ce nu face parte din categoria persoanelor la care face referire art. 4 din O.G. nr. 26/1994 i se stabileste cuantumul pensiei de întretinere la care este obligat prin raportare la toate veniturile cu caracter permanent inclusiv sumele pe care le aloca alimentelor.

Prin urmare norma de hrana intra în calculul la stabilirea pensiei de întretinere având în vedere si dispozitiile art. 409 Cod procedura civila fiind inclusa în categoria de salarii si alte venituri periodice realizate din munca, destinate asigurarii mijloacelor de întretinere a debitorului obligatiei de întretinere.


Detalii: [ link extern ]

( art 409 zicea ce zice 728 din noul cod de procedura)

o alta hotarare mai veche, contrara, e motivata asa :
Pe de alta parte, instanta constata ca parintele debitor al obligatiei de întretinere beneficiaza, în virtutea dispozitiilor OG nr.26/1994, modificata prin Legea nr.135/1997 si HG 1848/2004 privind stabilirea drepturilor de hrana, în timp de pace, ale personalului din sistemul administratiei penitenciare, de valoarea financiara a normei de hrana - ca un supliment necesar asigurarii unui anumit numar de calorii pentru ofiterul activ, adica pentru mentinerea sanatatii sale la standardul cerut pentru desfasurarea activitatilor specifice. Instanta are în vedere dispozitiile art. 4 din OG nr.26/1994 conform carora cadrele militare, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili care au dreptul la hrana potrivit normelor, atunci când nu beneficiaza de alimente, primesc, în locul acestora, valoarea financiara neimpozabila a normei de hrana la care au dreptul. Astfel, instanta apreciaza ca aceasta indemnizatie are o cu destinatie speciala si ca practic persoana care este îndreptatita la norma de hrana are posibilitatea de a alege între a beneficia de alimente pe care sa le consume în fiecare zi sau de a primi, în locul acestora, valoarea financiara neimpozabila a normei de hrana la care are dreptul. Din acest motiv, instanta retine ca reclamantul are posibilitatea de consuma hrana respectiva în conditiile prevazute de art. 4 alin. (1) din OG nr.26/1994 care prevede ca hranirea personalului fiecarei institutii publice prevazute la art. 1 ( în cazul de fata Penitenciarul T) se face, de regula, prin unitatile subordonate sau la o alta unitate. În consecinta, instanta constata ca si în cazul ipotetic în care s-ar aprecia ca norma de hrana ar putea fi inclusa în suma totala reprezentând veniturile reclamatului, acesta ar putea în mod legal sa eludeze hotarârea instantei prin simplu fapt de a nu mai încasa echivalentul normei de hrana si de a consuma hrana respectiva, care reprezinta un supliment necesar asigurarii si mentinerii sanatatii, asa cum a fost reglementat prin lege statutul acestei indemnizatii. Mai mult, potrivit dispozitiilor art. 409 alin.7 din Codul de procedura Civila, alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala-instanta apreciind ca o astfel de indemnizatie este norma de hrana, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii. Pentru considerentele mai sus expuse, instanta apreciaza ca norma de hrana nu poate fi avuta în vedere la stabilirea venitului net lunar al reclamatului.
[ link extern ] /
si tot asa, sunt destule hotarari prin care s-a luat in calcul norma si la fel de multe probabil in care nu s-a luat..
concluzie.. nu cred ca au ajuns inca la una.
[ link extern ]
gi-jane2 a scris:

daca imi da conserve in loc de bani ii dau la minor 2 conserve?

da, daca va da 8 conserve lunar, ii dati 2 conserve.. de ce vi se pare deplasat ?


Este deplasat pentru ca acele conserve sunt date a fi consumate in timpul programului de lucru, nu pentru luat acasa.
Mai bine, asta inseamna ca vine satul, ii raman bani mai multi pt copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norma de hrana alyna25 alyna25 Buna ziua, Am si eu o nelamurire cu privire la norma de hrana. Sunt in proces cu fostul meu sot pt recalculare pensie alimentara si vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara reny34 reny34 la calculul pensiei alimentare,se ia in considerare si norma de hrana a politistilor? daca da,as dori sa stiu exact ce trebuie sa fac,deoarece mie nu mi se ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara la cadre militare lucasica lucasica Imi puteti spune cum se calculeazapensia alimentara la un cadru militar? Mai exact la un subofitei MAI. Si daca se pune in calcul si norma de hrana, care este ... (vezi toată discuția)