avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... contract Prima Casa
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

contract Prima Casa

Buna ziua,

Anul acesta m-am decis sa imi achizitionez o locuinta si am optat pentru creditul Prima Casa. Am gasit apartamentul si in luna august am mers la notar sa inchei antecontractul de vanzare cumparare, pentru plata avansului de 5% din valoarea apartamentului (care sa justifice fondurile proprii, banca acordand maximum 95% din valoarea apartamentului). In contract, este specificat faptul ca apartamentul costa 52.000 euro, respectiv 222.300 lei, calculati la cursul euro de 4.5 lei/1 EUR, stabilit in vederea acordarii creditului. Am discutat in acel moment cu dezvoltatorul si mi-a spus ca acel curs este stabilit "in vederea acordarii creditului" de catre banca, asa cum e si specificat (practic pentru a ma asigura ca ma incadrez), urmand ca banca sa ii vireze lui diferenta de bani la cursul euro din ziua semnarii contractului.

In momentul semnarii contractului, i-am achitat dezoltatorului 2.600 eur, la cursul eur din ziua incheierii antecontractului, urmand ca restul de bani sa ii achit prin Prima Casa. Problema mea este ca banca mi-a acordat 53.000 eur, in urma evaluarii, insa a calculat suma la cursul euro din ziua respectiva. Prin urmare, in loc de 222.300 lei, a rezultat 220.300 lei.

Acum ma aflu in urmatoarea situatie. De la banca mi se spune ca se va vira dezvoltatorului suma de 220.300 de lei, iar eu trebuie sa suport diferenta de 2.000 lei, pentru ca trebuie sa se respecte ceea ce scrie in antecontract. Dezvoltatorul spune ca nu vrea sa se pastreze banii la cursul euro de 4,5 lei.

Intrebarea mea e urmatoarea: virarea sumelor de bani de catre banca se realizeaza in baza contractului de vanzare cumparare sau a antecontractului? Este obligatoriu ca aceeasi suma sa fie trecuta atat in antecontract cat si in contract? ma ajuta cu ceva faptul ca in antecontract este specificat ca acel curs este stabilit in vederea acordarii creditului, ca sa imi permita mie sa cer dezvoltatorului stabilirea unui alt curs la semnarea contractului? sau ma obliga fara drept de apel sa incheiem si contractul de vanzare cumparare la cursul de 4,5 lei?

Va multumesc anticipat!
Roxana Iosif
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:39, 2 Septembrie 2014
Banca vireaza banii in baza antecontractului si nu a contractului de v/c.

Dumneavoastra trebuie sa achitati dezvoltatorului suma de 52000 EUR.

Ati achitat 2600 EUR, banca va vira 220.300 lei la cursul din ziua incheierii contractului cu banca iar daca mai este o diferenta rezultata de diferenta de curs valutar aceasta o veti achita din fonduri proprii pana la acoperirea sumei de 52000 EUR, respectiv cei 2000 de lei pe care ii veti plati in EUR la cursul de 4.5 lei/EUR (2000 : 4.5 = 444, 44 EUR) .

Cei 2000 lei ii puteti plati dezvoltatorului si in EUR, cumparati 444, 44 EUR la un curs convenabil ptr dvoastra de la banci sau case de schimb valutar( 4.42, etc) .

Urmariti cursul valutar actualizat la 10 minute pe site-ul efin si veti cunoaste in mod real de unde sa cumparati cel mai ieftin
[ link extern ]

Daca faceti socoteala veti iesi in avantaj cu vreo 50 de lei la cursul de 4.42 lei/EUR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima casa -- tzeapa curs valutar anonim86 anonim86 Salutare, Cred ca sunt destule topic-uri deschise cu prima casa si diferenta de curs bnr. De curand am semnat un contract de vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Doresc să cumpăr un apartament prin prima casă, însă notarul agreat de dezvoltator pune în contract un curs euro mai mare decât al bnr. ce pot face dacă refuză să-l schimbe? Alexandra312 Alexandra312 Buna ziua! Urmeaza sa achizitionez un apartament prin programul prima casa. In antecontract, pretul imobilului este specificat in EUR, restul sumei ( ... (vezi toată discuția)
Plati stipulate in antecontract molo2o molo2o Buna seara, am semnat in aprilie 2016 un antecontract pentru achizitia unui apartament care avea in cuprinsul lui articolul urmator: 2.2. Toate platile ... (vezi toată discuția)