avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drepturile unui femei care lucreazã in austria
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drepturile unui femei care lucreazã in austria

buna ziua,puteți sa-mi spuneți va rog daca sotia mea care lucreaza in Austria forme legale ca ingrijitoare va pute beneficia de prenatal si post natal? MA REFER LA DREPTURILE SALARIALE TOTODATA AM AUZIT CA AR AVEA DREPTUL SI LA CONCEDIU DE MATERNITATE PLATIT VA MULTUMESC,AȚTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA ȘI DACA SE POATE SA NE INDRUMATI CA NU STIM CE TREBUIE FACUT(SOTIA ESTE GRAVIDÃ)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:27, 5 Septembrie 2023
1. Concediul de maternitate (sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) se acorda in conditiile prevazute in legile din Austria.

2. Daca pana la data nasterii copilului a lucrat in Austria atunci tot de acolo va beneficia si de indemnizatie pentru concediu crestere copil, conform legislatiei din Austria.

Pentru Austria:
- Indemnizaţia de maternitate (Wochengeld) : acordarea indemnizaţiei de maternitate este condiţionată de o activitate salarială a mamei. Dreptul la această indemnizaţie este deschis începând cu 8 săptămâni înainte de naştere şi pentru încă 8 săptămâni după naştere (concediul de maternitate este obligatoriu). Indemnizaţia de maternitate este egală cu 100% din media salariului pe ultimele 3 luni.
Casa de sănătate este organismul competent în materie. Mamele care desfăşoară o activitate independenţă primesc un ajutor temporar (Betriebshilfe) de la organismul care administrează contribuţiile sociale ale profesiilor industriale, comerciale, meşteşugăreşti, adică Gewerbliche Sozialversicherungsanstalt (casa de securitate socială pentru industrie, comerţ şi meşteşugari).

- Alocaţia de creştere a copilului sau alocaţia parentală de educaţie: după concediul de maternitate obligatoriu, părinţii (tatăl ca şi mama) pot primi o alocaţie de creştere a copilului (alocaţia parentală de educaţie). Alocaţia este acordată şi categoriei de persoane care nu exercită o activitate profesională sau nu contribuie la asigurarea obligatorie (bărbaţii/femei casnice, studenţi, lucrători independenţi). Sunt admise venituri suplimentare până la un nivel de 14600 euro brut pe an. Cererea de alocaţie pentru creşterea copilului trebuie adresată casei de asigurări de sănătate respective. Cuantumul alocaţiei de creştere a copilului este de cca. 14,53 euro pe zi.
sursa : [ link extern ]
Am o nelamurire probabil rar intalnita.Angajata in Austria in domeniul
ingrijitoare de batrani,raman insarcinata beneficiez de postnatal-prenatal daca aleg sa intru in acest concediu de maternitate in Romania? De cat timp am nevoie sa lucrez ca sa raman insarcinata ca sa pot beneficia de indemnizatie? In momentul in care raman insarcinata cat trebuie lucrat sa beneficiezi de indemnizatie? In acest domeniu de ingrijitoare de batrani ti se ia in considerare la cotizatie? Mentionez ca nu am aceea mutatie pe Austria. As avea mare nevoie de un raspuns,multumesc

1. Concediul de maternitate (sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) se acorda in conditiile prevazute in legile din Austria.

2. Daca pana la data nasterii copilului a lucrat in Austria atunci tot de acolo va beneficia si de indemnizatie pentru concediu crestere copil, conform legislatiei din Austria.



Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
orbulescuvictoria@gmail.com, utilizator
Răspunsul citat este valabil numai dacă ați lucrat în Austria pana la nașterea copilului.

Dacă în ultima perioada dinaintea nasterii copilului veti lucra în tara, atunci veți beneficia de concediul de maternitate, dar și de CCC în România.
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pe mine ma intereseaza:beneficiez de indemnizatie in Rom.daca am lucrat cu acte in Austria pana in momentul prenatalului,,,in momentul in care am intrat in prenatal nu vreau sa ma mai intorc in Austria, eventual pt. a ma prezenta pt. acesti bani lunar, nu stiu.Si de cat timp am nevoie sa lucrez ca sa pot ramane gravida ca sa pot beneficia de indemnizatie,,,am spus nu am mutatie in Austria.

Alte discuții în legătură

Daca lucrezi in austria ca si ingrijitor batrani Lcami Lcami Buna ziua lucrez in Austria de mai bine de 1 an ca si ingrijitoare batrani cu contract de munca (imi platesc asigurarea si pensia) trimestrial. Imi platesc ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil - perioade asimilate SERADOM SERADOM Buna seara. Situatia este in felul urmator: Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii februarie 2013 inceputul lunii martie; eu nu mai am nici un venit din data ... (vezi toată discuția)
Voi beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? ContSters244341 ContSters244341 Buna ziua m-am angajat si eu de doua luni si acum am aflat ca sunt gravidabeneficiez si eu de prenatal ?Daca nu beneficiez cum fac pot sa ma intorc la servici ... (vezi toată discuția)