avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... balanta si bilant
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

balanta si bilant

buna ziua. care este diferenta intre bilant si balanta ? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:43, 20 Mai 2009
Super intrebare ! =D>
O intrebare extrem de simpla , la care mi-au venit in minte citeva pagini de raspunsuri , dar cum banuiesc ca nu asta doriti ,voi incerca in raspuns :
- balanta : pentru ca noi tinem contabilitatea in partida dubla ( adica de exemplu , daca platim un furnizor , asta inseamna ca soldul banilor din casa scade , si simultan scade si datoria catre acel furnizor etc ) trebuie ca la sfirsit de luna sa vedem daca am contabilizat corect operatiunile , respectiv ca ambele solduri au scazut . De aceea facem balanta , care , daca pe total sume are valori egale ( adica debitul este egal cu creditul) inseamna ca am lucrat corect. Cui foloseste o balanta : contabilului, pentru verificare , si altora , pentru a vedea cum sta o firma . Daca are datorii si cit, daca are de incasat si cit , ce capital are, ce stoc de marfa , ce cheltuieli si ce venituri etc. Deci o balanta ne arata , la sfirsitul fiecarei luni ce s-a intimplat in contabilitatea unei firme, atit in luna cu pricina cit si pe total activitate , de la infiintare.
- bilant : este un tabel care grupeaza dupa anumite criterii ( de exemplu in clasa de active avem tot ce inseamna averea firmei , iar in clasa de pasive datoriile si sursele cu care au fost achizionate activele )conturile contabile . Bilantul se intocmeste anual. Cui foloseste : contabilului, sa vada cam cum sta firma, asociatilor , altor persoane interesate ( pentru ca e public ) .
va multumesc f mult pentru raspuns. chiar m-ati lamurit! poate o sa va mai deranjez pe parcurs cu intrebarile mele. urmeaza sa devin administrator intr-o firma si in aceles timp unic asociat si vreau sa ma pun la punct din punct de vedere teoretic. deasemenea daca aveti si niste sfaturi pt mine, pentru viitoare functie pe care o sa o am, v-as ramane recunoscator! o zi buna in continuare !
Cu bucurie !
Oricand !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare societate prin cesiune ALINAfenesan ALINAfenesan buna ziua, va rog sa ma ajutati cu raspunsuri pentru urmatoarea situatie: o societate aflata in inactivitate temporara (suspendata) este preluata de catre un ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa cuprinda un bilant la asociatie ? BEN46 BEN46 Ce trebuie sa cuprinda un bilant la o Asociatie si cine-l intocmeste si verifica ? (vezi toată discuția)
Firma insolventa, lipsa bani din casa Conrad Conrad Buna ziua tuturor, sunt la un pas de a cere insolventa unui srl al carui administrator si asociat sunt , nu a mai avut activitate firma si ultimele acte au ... (vezi toată discuția)