Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA.
Articolele sunt din legea notarilor 36/1995.
Pe mine ma intereseaza daca:
- exceptiile prevazute de lege (art.91 cu 2) se refera la procurile cu apostila? - notarii americani nu autentifica continutul actului.
- se poate semna un contract de vanzare-cumparare cu procura de tipul acesta?
- se poate verifica daca e revocata tipul acesta de procura?
- 2 procuri (2 acte - 1 pentru contract si 1 pentru NIF) - o singura apostila pe ambele - e in regula?
SECŢIUNEA a 2-a
Autentificarea înscrisurilor
Art. 91
(1) Pentru autentificarea unui înscris, notarul public verifică şi stabileşte, în prealabil, identitatea părţilor, în condiţiile art. 85.
(2) Părţile pot fi reprezentate la autentificare printr-un mandatar cu procură specială autentică, cu excepţiile prevăzute de lege. În această situaţie, notarul public este obligat să verifice în Registrul naţional notarial de evidenţă a procurilor şi revocărilor acestora, iar în cazul constatării revocării acesteia va respinge cererea de autentificare.
SECŢIUNEA a 8-a
Procedura apostilei şi supralegalizării actelor notariale
Art. 138
(1) În cazul în care, pentru valabilitatea în străinătate a actului notarial, este necesară supralegalizarea semnăturii şi a sigiliului notarului public sau apostilarea actelor notariale, aceste proceduri se îndeplinesc de către Cameră, la sediul principal ori la sediile judeţene ale acesteia, în a cărei circumscripţie îşi desfăşoară activitatea notarul public care a instrumentat actul, în condiţiile stabilite prin regulament. Pentru finalizarea procedurii de supralegalizare, actul notarial supralegalizat de către Cameră urmează să fie supralegalizat de către Ministerul Afacerilor Externe şi misiunea diplomatică sau oficiul consular din România al statului în care actul urmează să fie folosit. Notarul public va pune în vedere părţii obligaţia îndeplinirii acestei cerinţe.
(2) Birourile notariale nu pot lua în considerare actele care emană de la autorităţile altui stat decât dacă semnăturile şi sigiliile acelor autorităţi sunt supralegalizate de către misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din acest stat ori de către Ministerul Afacerilor Externe al României.
(3) În cazul în care prin convenţii internaţionale la care România este parte se prevede altfel, se aplică acele convenţii.
multumesc, am citit raspunsurile doamnei, se refera la procedura de autentificare a inscrisului.
Nu sint inca lamurita . Am solicitat un raspuns atit de la camera notarilor cit si de la MAE. O sa public raspunsul pe site cind il voi primi.
Ceea ce inteleg eu este ca Apostila inlocuieste autentificarea
legea notarilor prevede clar 91/2 din L36/1995 Părţile pot fi reprezentate la autentificare printr-un mandatar cu procură specială autentică, cu excepţiile prevăzute de lege.
iar exceptia prevazuta de lege ( cre inlatura necesitatea formei autentice este prevazut tot in legea notarilor mai jos la puncul 3 . se aplica conventia internationala de la Haga
SECŢIUNEA 8 L36/1995: Procedura apostilei şi supralegalizării actelor notariale Art. 137 (1)În cazul în care, pentru valabilitatea în străinătate a actului notarial, este necesară supralegalizarea semnăturii şi a sigiliului notarului public sau apostilarea actelor notariale, aceste proceduri se îndeplinesc de către Cameră, la sediul principal ori la sediile judeţene ale acesteia, în a cărei circumscripţie îşi desfăşoară activitatea notarul public care a instrumentat actul, în condiţiile stabilite prin regulament. Pentru finalizarea procedurii de supralegalizare, actul notarial supralegalizat de către Cameră urmează să fie supralegalizat de către Ministerul Afacerilor Externe şi misiunea diplomatică sau oficiul consular din România al statului în care actul urmează să fie folosit. Notarul public va pune în vedere părţii obligaţia îndeplinirii acestei cerinţe. (2)Birourile notariale nu pot lua în considerare actele care emană de la autorităţile altui stat decât dacă semnăturile şi sigiliile acelor autorităţi sunt supralegalizate de către misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din acest stat ori de către Ministerul Afacerilor Externe al României. (3)În cazul în care prin convenţii internaţionale la care România este parte se prevede altfel, se aplică acele convenţii.
in plus, Apostila are rolul urmator:
Convenţia reduce procesul de autentificare la o singură formalitate: emiterea unui certificat de autentificare de către o autoritate desemnată de statul în care actul oficial a fost emis. Acest certificat se numeşte Apostilă.
Interesant subiect. Astept cu nerabdare raspunsul de la Minister si de la Camera Notarilor. Sper sa il primesc.
Deci am aflat si pozitita camerei notarilor care mi-au raspuns cu o scrisoare oficiala. Daca procura trebuie sa aiba forma autentica si este facuta la un notar din sistem juridic Commonwealth( unde actele se certifica ( cam acelasi lucru ) dar nu suficient ) si apoi apostilata - acea procura NU este valabila. Apostila NU inlocuieste forma autentica ceruta de lege.
In consecinta atunci cind procura trebuie sa fie autentica daca e data in SUA, Australia, New Zealand etc....poate fi facuta doar la consulat/ambasada .