avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post

Buna ziua,
Am o problema pe care v-as ruga sa mi-o lamuriti, daca se poate.
Sunt angajata la o firma, iar acum o luna am reusit si l-am angajat si pe sotul meu. Din pacate in urma unor probleme aparute in firma, sefa m-a anuntat ca pe sotul meu nu-l mai poate tine. Asta e...macar raman eu.
M-am gandit ca v-a intra macar in somaj.
Astazi a fost secretara la ITM si cand a vrut sa completeze hartia prin care desfiinta postul si a vrut sa treaca desfiintara CIM cu art.65.1 , i s-a spus ca nu se poate decat daca trece restrangere de activitate. I-a fost teama si s-a intors cu problema nerezolvata.
Specific ca sotul meu e angajat ca functionar administrativ, iar domeniul firmei este naval.
Ce inseamna restrangere de activitate, firma mai poate angaja in domeniul naval...aceasta a fost principala problema....teama ca nu mai pot angaja oameni....daca au nevoie....pe domeniul principal?
Ce efect au aceste cuvinte ...restrangere activitate....asupra cartii de munca a sotului meu?
Poate intra in somaj?
Cu ce anume trebuie sa se prezinte secreatara la ITM...a fost acolo dar nu a intrebat.
Va rog din suflet sa ma ajutati.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:11, 20 Mai 2009
Restrangerea de activitate, indiferent de domeniu, inseamna ca angajatorul nu mai are comenzi / activitate cat sa fie necesar respectivul post. Asupra cartii de munca a sotului nu are nici un efect negativ.
Daca are stagiu 12 luni din ultimele 24 va putea beneficia de somaj.
in primul rand cei de la ITM cer un referat din partea patronului de ce restrange activitatea si dupa stiinta mea nu are posibilitatea sa angajeza in acelasi post pe nimeni, nu stiu cat timp. Si o alta problema este ca omului trebuie dat preavizul cu 20 zile LUCRATOARE inainte de data desfacerii Contractului de munca, pe care o semneaza ca l-a luat la cunostinta. Si preavizul respectiv trebuie dus la ITM, odata cu toate actele de desfacere.
Daca este din motive de restrangere a activitatii invocand situatia economica si realizarile in scadere, se aplica art.65 codul muncii. Decizia de concediere, trebuie sa cuprinda perioada de preaviz, 20 zile lucratoare- CCM national, eventual data inceperii preavizului, desi este limpede ca acest termen curge de ziua urmatoare zilei in care ati semnat decizia de primire, sau ziua urmatoarei datei de primire prin posta. Tot asa, trebuie sa cuprinda motivele concedierii, care pot fi desfiintarea postului sau posturilor, si eventual plati compensatorii, daca acestea sunt prevazute in CCM aplicabil-ramura, daca acesta exista sau CCM unitate- daca acesta exista si cel pe unitate nu poate sa stabileasca drepturi inferioare celui superior lui, pe ramura. .Decizia trebuie sa cuprinda, de asemenea, persoana responsabila cu ducerea la indeplinire a deciziei.
Tot in controversa, jurisprudenta arata solutii diferite, este si obligatia angajatorului de a va prezenta lista locurilor vacante corespunzatoare pregatirii , sau lista de la ANOFM, careia ar tb sa raspundeti in 3 zile
In primul rand: de unde pana unde decide ITM-ul motivul de fapt al concedierii. Celebra fraza cu restrangerea activitatii ca urmare a dificultatilor economice, trasnformarilor tehnologice, etc a ramas doar in modelele de decizii postate de site-urile lor. Modificarile CM din ultima vreme au dus spre urmatoarea fotrmulare a art 65: (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. "din unul sau mai multe motive", pe care angajatorul le insereaza in decizia de concediere. Acestea pot fi, evident, diverse, depinzand de obiectul de activitate si de starea de fapt a firmei respective.
In al doilea rand, atata vreme cat decizia este semnata de persoana imputernicita sa desfiinteze locuri de munca (de obicei, prin actul constitutiv/hot AGA aceasta este administratorul, CA sau un director) nu este obligatoriu un alt act care sa stea la baza deciziei (de tip hotarare, referat etc).
In al treilea rand, atata vreme cat dispozitiile art. 72 CM (referitoare la continutul deciziei de concediere) sunt respectate formal- ITM-ul nu ar trebui sa aiba nimic de comentat.

Acum, colegii mei au desigur dreptate cand subliniaza maniera neunitara in care sunt interpretate dispozitiile CM referitoare la concediere. Ca totul sa fie dupa placul instantelor (si al functionarimii) ar trebui sa faceti o adresa catre AJOFM in care anuntati ca salariatului x urmeaza a-i inceta CIM la data y. Scrieti apoi in decizie ca s-a solicitat sprijinul AJOFM.
In ce priveste angajarile ulterioare- este intradevar o nebunie felul in care instanta (discutam aici de instanta competenta in a judeca contestarea deciziei de concediere- sigur, in masura in care persoana concediata face asta) interpreteaza dispozitiile CM, considerand uneori ca angajarea ulterioara a altor persoane este o "recunoastere tacita" de catre angajator a caracterului neserios si ne-real al concedierii.
Sigur ca firma poate angaja alte persoane, dar s-ar supune unui risc in cazul in care angajatul concediat contesta decizia de concediere: riscul de a da peste niste judecatori neadaptati vremurilor in care traim.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
Instantlife, utilizator
1. Pentru a desfiinta un post de functionar administrativ nu e nevoie de o restrangere de activitate, expresia care nu mai exista in Codul muncii. Acesta, la art.65, spune:
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
2. Cauza reala si serioasa este definita de angajator si nu de terte persoane. El a analizat situatia din firma lui si a constatat ca acest post nu ii mai este necesar.
3. In cazul sotului dvs. lucrul este foarte simplu:
- angajatorul emite o hotarare de desfiintare a postului de functionar administrativ;
- acorda sotului un preaviz de 20 de zile lucratoare;
- emite decizia de concediere cu art.65 din Codul muncii.
3. In baza acestei decizii, sotul dvs. poate primi indemnizatie de somaj daca are 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni.
4. Colegul meu "Instantlife" are dreptate: ITM isi aroga competente si drepturi pe care nu le are in mod legal.
5. "Chestia" cu restrangerea de activitate nu mai este de actualitate. Art.65 din Codul muncii a fost modificat de OUG nr.55/2006, dar se pare ca cineva de la ITM a ramas in urma cu documentarea.;)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj prin restrangere de activitate anamariacelik anamariacelik ce acte trebuie sa intocmeasca o firma pentru a trece o parte din angajati in somaj prin restrangere de activitate? (vezi toată discuția)
Decizie de incetare cim, somaj jewel81 jewel81 In firma noastra seful a anuntat un angajat ca din cauza lipsei de proiecte , va trebui sa isi caute altceva de lucru si ca mai are vreo 20 zile. Reactia ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului - va rog sa-mi dati un sfat! richard haideu richard haideu Buna seara! Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturi! Astazi am primi notificarea de preaviz privind desfiintarea postului meu de economist/marketing ... (vezi toată discuția)