avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dosar daune constatare amiabila
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dosar daune constatare amiabila

Salut,

Am cateva nelamuriri in legatura cu dosarul de daune deschis in urma constatului amiabil.
Am fost implicat intr-un accident usor soldat doar cu pagube materiale in care eu sunt cel pagubit, am fost la firma de asigurari a vinovatului am incheiat constatarea amiabila in care el a recunoscut vina iar a doua zi m-am prezentat la inspectorul de daune pentru a face poze si a completa inca o declaratie in care am descris cum s-a produs accidentu.
Vinovatul nu s-a putu prezenta din anumite motive, dar cu toate acestea am primit un "document de intrare in reparatie" cu care mi s-a spus ca ma pot prezenta la service.

Intrebarile mele sunt:
- cand trebuie sa ma prezint masina la service? sau daca este indicat sa astept pana se va prezenta si vinovatul la inspectorul de daune (tinand cont ca acesta vine doar o singura zi pe saptamana in oras, doar miercurea).
- dupa ce duc masina la service, aceasta ramane blocata in service pana se rezolva dosarul de catre firma de asigurari (avarile sunt deformari usoare la aripa bara fata, si masca si cateva zgarieturi pe vopsea)?

Cel mai recent răspuns: m1ha2 , utilizator 12:13, 6 Noiembrie 2017
Interesul dv prioritar este sa remediati prejudiciile cauzate in urma evenimentului,astfel incat nu se justifica sa asteptati prezentarea vinovatuluipentru demararea reparatiilor
Dupa momentul introducerii masinii in service,aceasta ramane indisponibilizata pala la finalizarea reparatiilor si a formalitatilor aferente service-asigurator
deoarece este rca aveti 36 luni sa efectuati reparatia. dupa aceasta perioada societatea nu mai primeste factura de reparatie. dupa efectuarea reparatiei unitatea service trimite catre societatea de asigurari devizul de reparatie pentru accept plata. conform legii dupa efectuarea reparatiei masina nu ramane blocata in service. daca se intampla asa ceva puteti face reclamatie.
Revin cu o precizare pe care am uitat sa o fac de la inceput. Pe Documentul de intrare reparatie este o men;iune care spune ca:

REPARATIA SE FACE DOAR CU ACORDUL FIRMEI DE ASIGURARE: raspunderea pentru producerea evenimentului se va stabili dupa inspectia celuilalt vehicul implicat si declaratia conducatorului acestuia,

Deci daca ma duc cu masina acuma ea va ramane in service pana la solutionarea dosarului? (intreb doar pentru faptul ca poate dura saptamani pana vinovatul se va prezenta la inspectorul de daune, acesta fiind doar 1 zi pe saptamana in oras)
Dupa ce celalalt conducator se prezinta la societatea de asigurare, da declaratie privind modul de producere a accidentului, iar inspectorul de dauna face poze si celuilalt autoturism, se hotareste daca mai sunt necesare efectuarea unor investigatii suplimentare de catre societatea de asigurare. Vi se va comunica daca se vor face aceste investigatii.Nu pot anticipa rezultatul acestor investigatii. Ar putea fi contrare celor stabilite in formularul de constatat amiabil de accident. Sa speram ca nu veti fi in aceasta situatie pentru ca ati fi in situatia respingerii dosarului de dauna. In acest caz nedorit trebuie sa actionati in judecata societatea de asigurare.
ing. Ioan Ciobanu
Dupa constatarea pagubelor masinii dvs inspectorul de daune ar fi trebuit sa inmaneze doua acte :

1. DOCUMENT DE INTRARE IN REPARATIE - un act in care sunt consemnate elementele exterioare vizibil avariate si data evenimentului rutier
2. NOTA DE CONSTATARE - in care sunt consemnate elementele avariate constatate de catre inspector ca fiind avariate in evenimentul rutier reclamat cu solutiile tehnice necesare pentru remedierea acestora. Tot pe aceasta nota de constatare trebuie sa aveti inscris nr. dosarului de daune, documentele ce mai sunt necesare pentru lichidarea dosarului si eventuale observatii .

Ce ati scris dvs cu majuscule contravine principiilor de drept , masina este proprietatea dvs si aveti dreptul oricand sa incepeti reparatia ei , mai ales daca angajatul firmei de asigurari a facut constatarea pagubelor si v-a intocmit nota de constatare.
Ce poate face insa societatea de asigurari consta in posibilitatea amanarii unui accept de plata catre unitatile reparatoare partenere sau chiar despagubirea in sine , dar nu mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei. In acest timp asiguratorul poate chema asiguratul in vederea lamuririi unor aspecte in ce priveste producerea evenimentului rutier .

Dvs puteti repara la un service autorizat RAR autoturismul , puteti achita contravaloarea reparatiei si apoi puteti depune devizul, factura, dovada platii acesteia si intr-o cerere de despagubire atasata acestora solicitati decontarea sumei in contul propriu .

In termen de maxim trei luni de la data avizarii daunei trebuie sa primiti banii in cont sau sa primiti un raspuns motivat in ce priveste refuzul platii despagubirii . Neprezentarea vinovatului la asigurator nu este o obligatie a dvs iar asiguratorul nu poate refuza plata dor in baza acestui lucru !

Alte discuții în legătură

Accident rutier laurentiu123 laurentiu123 Buna ziua, in urma cu o luna am avut ghinionul sa am un accident rutier: intr-un sens giratoriu nu mi s-a acordat prioritate. La insistentele partii vinovate ... (vezi toată discuția)
Accident in parcare carrefour Anca_dr Anca_dr Buna ziua,Va rog sa ma ajutati.Cu 10 zile in urma am luat parte la un accident in parcarea Carrefour.Ma deplasam cautand un loc de parcare(pe contrasens) pe ... (vezi toată discuția)
Plata despagubirii rca goina4444 goina4444 buna ziua,acum 14 zile,am avut o tamponare cu o alta masina care avea rca la [EDITAT] si find vinovat soferul din masina cealalta care a si recunoscut,ne-am ... (vezi toată discuția)