avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident in parcare Carrefour
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident in parcare Carrefour

Buna ziua,Va rog sa ma ajutati.Cu 10 zile in urma am luat parte la un accident in parcarea Carrefour.Ma deplasam cautand un loc de parcare(pe contrasens) pe drum principal si o alta masina care la fel era pe contrasens(drum secundar) m-a lovit din dreapta(are asigurare EuroIns)Intrebari:
a)este tarziu deja pentru programare la centru de daune?
b)a fost completat formularul de constatare amiabila,insa persoana a zis ca nu se va prezenta la centrul de daune deoarece nu se considera vinovata(masina acestei persoane nu a a avut de suferit) si nu a lasat nici o copie dupa buletin sau permis,numai copie asigurare si formularul completat,cum se procedeaza in acest caz?
Cel mai recent răspuns: marius_bad , utilizator 21:49, 7 Iulie 2015
Buna ziua,

in aceasta situatie firma de asigurare va refuza despagubirea motivand ca exista o imprejurare in care nu se poate determina corect vinovatia celor implicati. Daca asa se va intampla, teoretic ati putea merge la instanta dar dupa parerea mea sunteti la fel de vinovat ca si celalalt sofer asa incat nu cred ca veti obtine vreun ban pentru reparatii.
Dar in cazul in care persoana se prezinta,primesc despagubire?multumesc anticipat!
Este problema delicata,avand in vedere ca parcarile hipermarketurilor nu intra sub regimul drumurilor publice
Era necesar sa anuntati evenimentul la politia responsabila in interval de 48 de ore de la producere
In circumstantele mentionate,asiguratorul nu va deschide dosar de dauna
Chiar si in instanta,nu aveti sanse sa obtineti hotarare favorabila
Parcarile hipermarketurilor intra sub regimul drumurilor publice

OUG 195

Art.6. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
14. drum publicorice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile;

Toate parcarile super/hypermarket-urilor au indicatoare rutiere, prin urmare sunt supuse regulilor de circulatie prevazute in codul rutier.

Asiguratorul este obligat sa deschida dosarul de dauna si sa solicite partii celeilalte sa se prezinte pentru constatare.
Datele de identificare se pot lua din asigurarea RCA.

5. Ce trebuie făcut după producerea daunei?

Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresați asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.
Pentru deschiderea dosarului de daună vă puteți adresa oricărei unități teritoriale a asigurătorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polița.

De REȚINUT:

- Partea păgubită are dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse vehiculului și înainte de efectuarea reparației acestuia.
- Asiguratorul RCA are obligația de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea prețurilor practicate de către unitățile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate astfel încât despăgubirea primită să-i permită pagubitului efectuarea reparațiilor.
- în orice situație, păgubiții au posibilitatea de a efectua reparația la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenții de colaborare.
- Asiguratorul RCA are obligația de a efectua plata dosarelor de daună, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii și cuantificării daunei.
- Dacă asigurătorul RCA are suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, are obligația de a comunica în scris asiguratului și păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenția de a desfășura investigații. Aceste investigații nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizării daunei. -
- Asigurătorii RCA au dreptul să efectueze propriile investigații indiferent dacă accidentul a fost protocolat prin Proces verbal al Poliției sau prin formularul Constatare amiabilă de accident.

În situația în care sunteți nemulțumit de modul de soluționare a dosarului dvs. de daună aveți la dispoziție următoarele modalități de acțiune:
• Conform legislației emise de către ASF- sectorul Asigurari, societățile de asigurare au obligația să aibă stabilite proceduri de soluționare a reclamațiilor, astfel încât vă puteți adresa cu reclamație direct la societatea de asigurare în cauză.
• Vă puteți adresa cu reclamație la ASF- sectorul Asigurari, care va analiza și soluționa reclamația dvs. conform prevederilor legale în vigoare.
• De asemenea, orice persoană care se consideră vătămată în drepturile sale, potrivit legislației din România, se poate adresa instanței de judecată pentru repararea prejudiciului.
În situația în care ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul asigurat dar înmatriculat în străinătate, vă puteți adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România pentru asistență.
În situația în care cel vinovat de producerea daunei nu este identificat sau nu deține o asigurare obligatorie RCA valabilă la data producerii accidentului, vă recomandăm să vă adresați Fondului de Protecție a Victimelor Străzii.

[ link extern ]
Nu, nu primiti despagubire chiar daca se prezinta persoana. Am vazut situatii cand din motive mult mai putin clare asiguratorul a refuzat plata si a trimis petentul la instanta.

Alte discuții în legătură

Accident rutier laurentiu123 laurentiu123 Buna ziua, in urma cu o luna am avut ghinionul sa am un accident rutier: intr-un sens giratoriu nu mi s-a acordat prioritate. La insistentele partii vinovate ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident auto dragneaadrian dragneaadrian Buna seara, am nevoie de un raspuns sau in sfat in legatura cu un accident auto. Masina mea care era parcata, a fost avariata in urma unui accident dintre 2 ... (vezi toată discuția)
Dosar daune constatare amiabila tiby83 tiby83 Salut, Am cateva nelamuriri in legatura cu dosarul de daune deschis in urma constatului amiabil. Am fost implicat intr-un accident usor soldat doar cu ... (vezi toată discuția)