avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile copiilor din afara casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile copiilor din afara casatoriei

Buna ziua,
va rog sa ma consiliati in urmatoarea speta: ce drepturi au copii majori dintr-o casatorie anterioara la decesul tatalui care, la momentul decesului este casatorit a doua oara? in speta, daca cea de-a doua sotie dobandeste un imobil in urma unui contract de vanzare cumparare, in caz de deces al tatalui copiilor din prima casatorie imobilul cumparat va intra in masa succesorala la care au drept si copiii din prima casatorie? precizez ca in cea de-a doua casatorie exista un copil cu a doua sotie.
in cazul in care copii din prima casatorie ar avea drepturi de mostenire asupra acestui imobil, care ar fi solutia ca acestia sa nu beneficieze de parte din acest imobil?
multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 13:20, 1 Octombrie 2022
Trebuie sa ne precizati daca imobilul dobandit de a dousa sotie a fost dobandit in timpul casatoriei cu prezumtivul defunct. Ne intereseaza daca este bun propriu al femeii, sau bun comun impreuna cu sotul.

In plus, pentru scenarii "cine ce primeste ca mostenire", este importanta ordinea deceselor (cel putin) intre cei doi soti. A murit vreunul deja?
Descendentii au dreptul la mostenire.
ART. 260 Cod Civil
Egalitatea în drepturi a copiilor
Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie, precum şi cu cei adoptaţi.

Reglementări similare:
- art. 48 alin. (3) din Constituţia României, republicată (dispoziţii rămase în vigoare)
Reglementări anterioare:
- art. 63 din Codul familiei
- art. 97 alin. 1 din Codul familiei
Nu conteaza din ce casatorie sunt copii , sau din afara casatoriei , adoptati , acestia au aceleasi drepturi dupa tatatl lor. Daca a doua sotie dobandeste un imobil prin vanzare-cumparare , in timpul casatoriei , teoretic , daca nu e convenit altfel , ar trebui sa fie si pe numele sotului , adica un bun comun. daca sotul moare inaintea sotiei , toti copii vin la mostenire impreuna cu a doua sotie. Daca moare sotia inaintea sotului , imobilul se imparte intre sot si copilul din a doua casatorie.
precizare: la mometul cumpararii imobilui de catre cea de-a doua sotie , ambii soti sunt in viata. in cazul in care sotul decedeaza in timpul celei de-a doua casatorii, si ulterior datei la care cea de-a doua sotie cumpara imobilul, copii sotului din prima casatorie au drepturi asupra acestui imobil?

Alte discuții în legătură

Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)
Testament Dydy-bum Dydy-bum Detin un apartament si de curand m-am recasatorit.actualul meu sot are un copil major dintr-o casatorie anterioara. Ce drepturi au acestia la ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul la mostenire? emiliamaria emiliamaria am o proprietate imobiliara pe numele meu ,cumparata in timpul casatoriei. sotul meu are copii din o alta casatorie si doresc sa stiu daca in cazul in care ... (vezi toată discuția)